Ohranjanje spomina: Obeležje 80. obletnice deportacij judovske skupnosti iz Lendave

V spomin na tragične dogodke izpred 80 let, ko so se začele množične deportacije judov iz Lendave, so se včeraj zbrali ugledni deležniki na pietetni slovesnosti. Dogodek je potekal na židovskem pokopališču v Dolgi vasi, kjer so se zbrali skupaj z Natašo Pirc-Musar, predsednico Republike Slovenije, ki je slovesnosti dodala poseben pomen s svojim slavnostnim govorom.

 

Predsednica Pirc-Musar je v svojem nagovoru izpostavila pomen spomina na žrtve in grozote, ki so jih doživeli. Poudarila je pot judovskih izgnancev, ki se je nadaljevala v koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer so redki preživeli.

Boris Hajdinjak, direktor mariborske sinagoge, je predstavil razstavo z naslovom “Zgodba o dveh transportih”, ki se je otvorila v lendavski sinagogi. Razstava osvetljuje usodo lendavske judovske skupnosti ter pomen ohranjanja zgodovinskega spomina. V svojem govoru je Hajdinjak poudaril, da je “ta prostor, autentična lokacija Holokausta,” kjer je bila zbrana judovska skupnost Lendave 26. aprila 1944.

Župan Lendave, Janez Magyar, je dodal, da je “tragični 26. april 1944 dan, ko so večino judovske skupnosti dobesedno izbrisali z zemljevida.” Izrazil je zavezanost k ohranjanju spomina in opominu na grozote, ki se ne bi smele nikoli več ponoviti.

Na dogodku so bila ponovno izpostavljena imena družin Blau, Balkanji, Švarc, Polak, Nadaji in Dojč, ki so bila del lendavske judovske skupnosti. Znova so bila omenjena tudi v kontekstu obnove zanemarjene judovske šole, ki bo sedaj služila kot spominsko obeležje.

Dogodek je bil priložnost za razmislek o pomembnosti manjšinskih pravic in ohranjanja spomina za prihodnje generacije, s čimer se zagotavlja, da se zgodovina ne bo ponovila.

MR