Ogromen plaz pri ptujskem gradu: Družina z dojenčkom se je izselila

Vir: Štajerski Tednik

V zadnjem času opažamo, da vremenske ujme ne izbirajo in prizadenejo vse, kar jim pride na pot. Tako tudi območja z bogato kulturno dediščino, kot je grajski hrib pri Ptuju. Po poročanju Štajerskega tednika je bilo že v juniju jasno, da je plaz pod zahodnim stolpom grajskega hriba zgolj opozorilo o možnih prihodnjih zemeljskih premikih.

 

Štajerski tednik navaja, da je bilo v preteklosti na tem območju že več plazov. A, kljub temu je večina mislila, da je junijski dogodek izoliran incident. Raziskovalci so zatrjevali, da ta plaz ne predstavlja večje nevarnosti.

A vse to se je spremenilo 7. avgusta. Štajerski tednik poroča o novem plazu na ptujskem gradu pod stolpom z naslovom Na gradu 6. Ta plaz je postavil pod vprašaj varnost območja, saj je ogrozil tudi domove in življenja stanovalcev v bližini. Kljub hitrim poskusom zaščite prizadetega območja s ponjavami, je jasno, da je to le začasna rešitev.

Najbolj srce parajoč del zgodbe je odziv mlade družine z dvomesečnim otrokom, ki je bila tako prestrašena zaradi plazu, da so takoj zapustili svoj dom, še preden so bili uradno obveščeni o nevarnosti.

Po poročanju Štajerskega tednika bodo natančne preiskave in analize tega območja še potrebne, da bi razumeli polni obseg težave in kako najbolje zaščititi občane in kulturno dediščino v prihodnosti.

MR