Odštevamo do 58. Kurentovanja na Ptuju

ptuj, kurentovanje, kurentov-skok, etno-povorka

Med 2. in 13. februarjem
Da je za pričetek 58. Kurentovanja na Ptuju, ki velja za enega največjih evropskih pustnih festivalov, vse pripravljeno sporoča organizator letošnjega Kurentovanja Javni Zavod za turizem Ptuj. O vsebini letošnjega doganja bodo govorili tudi na današnji novinarski konferenci v Mestni hiši na Ptuju. Ptuj se bo v času karnevala spremenil v etnografsko prestolnico Slovenije in širšega evropskega območja.

Po svečnici nastopi peti letni čas

Foto: Marko Pigac

Sicer pa bomo v petek, 2. februarja zvečer vstopili v 5. letni čas z uvodnim dejanjem 58. Kurentovanja, tradicionalnim že 17. kurentovim/korantovim skokom na domačiji nekdanjega princa karnevala Zokija Matevža v Budini pri Ptuju. Tako kot veleva tradicija bodo s polnočnim mističnim poplesavanjem ob ognju in z glasnim zvonjenjem kurenti in koranti naznanili začetek letošnjega Kurentovanja, nekoliko kasneje pa bodo zaplesali tudi na Mestnem trgu.

Otvoritvena slovesnost z Etno povorko

Mogočni kurenti Foto: Marko Pigac

Že v soboto, 3. februarja, ob 11. uri bo na Ptuju otvoritvena slovesnost 58. Kurentovanja z Etno povorka, ko bo na ptujskih ulicah in trgih mogoče videti mnoge še ohranjene etnografske like, poleg kunetov in korantov še kopjaše, orače, ruse, medvede, piceke, cigane, baba deda nosi, poleg teh pa se bodo predstavili tudi etnografski ligi iz različnih koncev sveta. Na Ptuju bodo nastopile tudi tri skupine etno likov, ki so prav tako kot napi kurenti na Unesco reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva. To so Zvončarji in Buše iz Hrvaške ter Survakarji iz Bolgarije.

Na sobotni etno povorki se bodo predstavili mnogi etnografski pustni liki, tudi jurek in rabolj iz Haloz. Foto: Marko Pigac

V soboto dobrodelna obarjada Lions kluba Ptuj

Prva pustna sobota bo tudi dobrodelno obarvana, saj bo v soboto, 3. februarja, pod 10. ure dalje na dvorišču Minoritskega samostana potekala Tradicionalna dobrodelna obarjada Lions kluba Ptuj. Ta izjemen dobrodelno-kulinarični in karnevalski dogodek ptujskemu Kurentovanju še dviga njegovo vsestransko vrednost.

V dneh pustnega festivala med 2. in 13. februarjem se bodo na Ptuju in v okolici zvrstili številni dogodki, med njimi tudi osrednji mednarodni pustni karneval v nedeljo, 11. februarja, tradicionalni pustni liki se bodo vsak popoldan predstavljali pred Mestno nišo, letošnja nočna povorka bo v petek, 9. februarja,  dan kasneje mestni pustni korzo, na pustni ponedeljek pa še tradicionalna povorka vrtcev. Večerne pustne zabave pa letos ne bodo potekale v karnevalski dvorani na Vičavi, saj se zabavni del Kurentovanja seli v dvorano v Qcenter.

Petek, 2. februar 2018, ob 16. uri

  1. MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE PTUJ KARNEVAL 2018

Galerija Magistrat, Mestni trg 1, Ptuj (podelitev nagrad, razstava finalistov in zmagovalcev)

Razstavišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Prešernova ulica 33, Ptuj (razstava ostalih udeležencev). Razstavi bosta odprti do 21. februarja 2018.

Petek, 2. februar 2018, ob polnoči

KURENTOV/KORANTOV SKOK

Domačija bivšega princa karnevala Zokija Matevža, Ribiška pot 20, Budina pri Ptuju; nato Mestni trg, Ptuj

Petek, 2. februar 2018, ob 21. uri

LANA JURČEVIĆ, SKUPINA KINGSTON, INES ERBUS, DJ DALE

Karnevalska dvorana Qcenter Ptuj, Puhova ulica 21, Ptuj

Sobota, 3. februar 2018, ob 11. uri

OTVORITVENA ETNO POVORKA

Potek povorke: Prešernova ulica – Slovenski trg – mestna tržnica – Mestni trg – Minoritski trg.

Sobota, 3. februar 2018, od 10. do 13. ure

TRADICIONALNA DOBRODELNA OBARJADA LIONS KLUBA PTUJ

Minoritski samostan, Minoritski trg 1, Ptuj

Sobota, 3. februar 2018, ob 21. uri

SEVERINA, NINA DONELLI, LJUBAVNICI, DJ NEY

Karnevalska dvorana Qcenter Ptuj, Puhova ulica 21, Ptuj

Nedelja, 4. februar 2018, ob 17. uri

PREDSTAVITVE AVTOHTONIH PUSTNIH LIKOV: POKAČI, RUSA, KURENTI/KORANTI

Mestni trg, Ptuj

Vir: Javni zavod za turizem Ptuj, foto: Marko Pigac