Odpuščanja v Talumu

Foto: Talum.si

V Talumu so nedavno sprejeli odločitev o ukinitvi elektrolize, kar bo prineslo odpuščanje 189 delavcev. Večina odpuščenih je starejših delavcev, ki naj bi v času prejemanja nadomestila za brezposelnost izpolnili pogoje za upokojitev. Uprava Taluma je sprejela to odločitev, ker proizvodnja aluminija že nekaj časa deluje z izgubo, državni ukrepi za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energije pa so bili za to podjetje enostavno premalo. Kljub temu, da je aluminij ključni material evropskega zelenega dogovora, proizvodnja v Sloveniji izginja, saj v Kidričevem pri reševanju težav niso dobili podpore države. Odpuščenim delavcem bo pripadalo denarno nadomestilo, odvisno od delovne dobe, za odpravnine pa naj bi Talum porabil predvidoma tri milijone evrov.

 

Talum bo zaradi ukinitve elektrolize zmanjšal tudi proizvodnjo drogov, a naj bi zaradi drugih dejavnosti, kjer je zaposlenih več kot 1300 delavcev, ohranili 85 odstotkov obsega poslovanja, ki naj bi bilo tudi letos pozitivno. V Kidričevem bodo sicer konzervirali del opreme za elektrolizno proizvodnjo aluminija, vendar pa je ponovni zagon proizvodnje v prihodnosti velik zalogaj, saj gre za procese, ki so zelo specifični in znanja zelo specifična, ki v tem področju Balkana niso več dostopna.

Glede na to, da je aluminij ključen material za zeleno transformacijo Evrope, bi Talum lahko prevzel Mariborsko livarno Maribor in morda proizvodnjo preselil v Kidričevo. Slovenski državni holding, ki je lastnik livarne in v imenu Elesa upravlja s Talumom, pripravlja predstavitev možnosti strateškega povezovanja.

MR