Odprtje razstave Sekcije ilustratorjev ZDSLU “Ilustracija kot podoba preteklosti”

Sinoči so na Ptuju, v Miheličevi galeriji odprli skupinsko razstavo Sekcije ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ki je nastala v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož.

Gre za pregledno predstavitev slovenskih umetnikov in umetnic ter njihov ilustracij, ki so posvečene zgodovinskim podobam preteklosti, a kot navdih in izziv v sodobnem času. Razstavo in umetnike ilustratorje so predstavili Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU, dr. Damir Globočnik, Gorenjski muzej Kranj, in Stanka Gačnik, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož. Razstava bo na ogled do 1. aprila 2018.

Utrinek z razstave. Foto: PeTV

»Ilustracija ima v slovenskem prostoru dolgo in bogato tradicijo, po likovni in izpovedni dovršenosti pa jo moramo danes velikokrat upoštevati in vrednotiti kot samostojne umetniške stvaritve slikarjev in slikark, ki jim ilustriranje predstavlja ustvarjalni izziv, kako besedilo intepretirati v naslikani podobi. Ob tem nas vedno znova preseneti in navduši njihova vrhunska likovna izraznost, lucidna avtorska izpovednost in sublimno občutenje besedila,« je ob odprtju razstave zapisala Stanka Gačnik.

Na razstavi sodelujejo: Julijana Božič, Vesna Čadež, Andreja Čeligoj, Zvonko Čoh, Milan Erič, Andreja Gregorič, Aleksander J. Potočnik, Lojze Kalinsek, Kiki Klimt, Pšenica Kovačič, Polona Lovšin, Irena Majcen, Radko Oketič, Andreja Peklar, Marjanca Prelog, Petra Preželj, Aleš Sedmak, Zagorka Simić, Rudi Skočir, Breda Sturm, Tanja Špenko, Miroslav Šuput, Alenka Vidrgar, Eka Vogelnik, Žarko Vrezec in Joanna Zajac-Slapnicar.
TM