Odpoklic živila zaradi salmonele

Uprava Republike Slovenije za varno hrano je bila obveščena o odpoklicu mesa zaradi prisotnosti salmonele. Podjetje Mesarstvo Nikl je izvedlo umik začinjenih piščančjih ražnjičev (mesni pripravek iz piščančjega mesa) zaradi potencialne nevarnosti za zdravje potrošnikov.

 

Salmonela, bakterija, ki povzroča salmonelozo, je črevesna nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se lahko prenaša neposredno ali posredno z živali na človeka. Najpogosteje so s salmonelo okužena surova mesa, kot so perutnina ali jajca. Simptomi okužbe vključujejo akutno vnetje prebavil, drisko, bolečine v trebuhu, bruhanje in povišano telesno temperaturo. Večina obolelih se opomore v nekaj dneh, vendar lahko simptomi pri osebah s kroničnimi boleznimi vztrajajo več tednov.

Izdelek, ki predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, je bil v prodaji v poslovalnici Mesarstvo Nikl d.o.o., Betnavska cesta 122, Maribor. Izdelek najdete pod naslednjimi podatki:

  • Živilo: Začinjeni piščančji ražnjiči, mesni pripravek iz piščančjega mesa
  • Serija/lot: 114
  • Rok uporabe: 29.4.2023
  • Pakiranje: postrežna ponudba
  • Proizvajalec: Mesarstvo Nikl d.o.o., Betnavska cesta 122, Maribor

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino. Da bi preprečili okužbo s salmonelo, je pomembno, da pri ravnanju s surovim mesom upoštevate higienske ukrepe in ga pravilno termično obdelate.

MR