Od jutri Festival Dnevi poezije in vina

ptuj, poletni_festival, dnevi, poezije, vino

Na Ptuju največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji

Od jutri bodo ptujske ulice in trgi znova oviti v verze, saj v mesto prihaja že 21. Festival Dnevi poezije in vina, ki bo trajal vse do sobote, 26. avgusta. Gostil bo 21 pesniških gostov iz vsega sveta. Na poti od Dominikanskega samostana do Vrazovega trga bodo nastopile domače glasbene in folklorne zasedbe ter ulični umetniki.

Tudi letos so organizatorji pripravili pester program, v ospredju pa bosta, kot običajno, poezija in vino. Novosti letošnjega festivala bosta „odprto pismo Evropi“ in „promenada poezije«, ki se bo po ulicah Ptuja odvijala v soboto od 11. ure dalje. Častna gosta festivala bosta svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita in slovenski pesnik Andrej Brvar, v fokusu pa bo sodobna madžarska poezija. Med častnimi gosti bo še belgijski pesnik Stefan Hertmans in prav on bo avtor prvega Odprtega pisma Evropi, z branjem katerega se bo festival začel.

Bogat vinski program, velika večerna pesniška branja in koncerti, zasebna branja na dvoriščih gostiteljev, delavnice, razstave, okrogle mize, dogajanje za otroke in številni drugi dogodki vas vabijo, da obiščete že 21. Dneve poezije in vina.

Organizatorji festivala pa so z veliko truda uspeli zagotoviti tudi finančno pokritost festivala in kot je v medijih te dni pojasnil programski vodja festivala Aleš Šteger, je MO Ptuj letos povečala prispevek z 20 tisoč na 40 tisoč evrov, en del je primaknilo Ministrstvo za kulturo, skupno vrednost projekta pa ocenjujejo na blizu 170 tisoč evrov.

TM, Vir: Stihoteka.com, Foto: Matej Pušnik