OD 20. DO 26. JUNIJA 2022 PREVENTIVNA AKCIJA »HITROST«

Vir: policija.si

Med 20. in 26. junijem 2022 bo potekala preventivna akcija »Hitrost« v katero se bo poleg policije vključilo tudi Medobčinsko redarstvo SOU SP. Najpogostejši nadzor se bo izvajal na območju Mestne občine Ptuj in na območju občin Destrnik, Dornava, Hajdina, Kidričevo in Majšperk. Nadzor se bo izvajal med 5.30 in 20.30 uro s težiščem na šolskih poteh, na območjih, kjer smo v zadnjem obdobju sprejemali pobude za tovrstni nadzor in na točkah, kjer smo ob prejšnjih nadzorih ugotovili večje število kršitev.

 

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).

Na to, da je počasneje zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov. Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih. (vir: Javna agencija za varnost prometa RS)

vodja Medobčinskega redarstva SOU SP

Robert Brkić l.r.

Vir:ptuj.si