Obvezna uporaba mask!

Vlada je na današnji seji sprejela dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

 

Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19, določa obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ob upoštevanju vseh navodil in higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Uporaba zaščitnih mask je obvezna, če v prostoru ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje več kot dva metra. Predlog odloka določa tudi obvezno razkuževanje rok. Na podlagi odloka in posledične zaostritve ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask in razkuževanja rok, bodo pristojni inšpektorji opravljali nadzor nad spoštovanjem, prav tako pa bodo lahko v skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih kršiteljem odloka izrekali tudi globe.

? NADZOR NAD OBVEZNO UPORABO ZAŠČITNIH MASK ?

Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni covid-19 je vlada sprejela nov odlok, ki določa, da bodo z jutrišnjem dnem pristojni inšpektorji začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obveznega razkuževanja rok. V skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršiteljem odloka izrekali tudi globe.

 Maska ni obvezna, če se lahko zagotovi primerna razdalja.

? ️ Ta odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katere se glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

⚠️ V veljavi ostajajo omejitve pri zbiranju ljudi na javnih krajih, pri čemer strokovna skupina priporoča enake omejitve tudi za zasebna zbiranja.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR