Obiskal nas je prvi dobri decembrski mož

Otroke je sinoči, na predvečer, ko goduje sv. Nikolaj, po ljudskem izročilu sv. Miklavž, obiskal in jim pustil drobna darila, po nekaterih krajih pa so se otroci tudi srečali s prvim decembrskim dobrim možem.

Otroke je sinoči obiskal sv. Miklavž; foto: TM
S prihodom sv. Miklavža v začetku decembra v naše domove vstopi praznično predbožično vzdušje. Dobri mož po navadi prinese suho sadje, mandarine, kakšne bombone, tople nogavice in podobno, saj so njegova darila odraz skromnosti in velike ljubezni.
ŠE posebej otroci so se razveselili obiska sv. Miklavža

V Skorbi v občini Hajdina, kjer tamkajšnje kulturno društvo že nekaj let pripravlja tradicionalno Miklavževanje, pa je sv. Miklavž v spremstvu angelov in parkljev delil zlate šibe. Še pred prihodom Miklavža so si številni obiskovalci z veseljem ogledali gledališko predstavo Sneguljčica in njeni palčki v izvedi mladinske gledališke skupine KD Skorba.

Mladi gledališčniki KD Skorba v predstavi Sneguljčica in njeni palčki
Foto: TM

Priljubljen svetnik

Sv. Miklavž ali sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev ter brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.

Dobri decembrski mož je delil tudi dobre želje …

Miklavža otrokom prinaša majhne pozornosti

Sveti Miklavž ali sv. Nikolaj, krščanski svetnik, še danes prinaša darila pridnim otrokom in šibe tistim porednim. Miklavževanje se je ohranilo vse do danes, ko prvi dobri mož s spremstvom parkljev na predvečer praznika sv. Nikolaja še zmeraj obišče otroke in tudi letos so ga pričakali polni pričakovanja in upanja.

Foto: TM