Obeležujemo praznik Marijinege vnebovzetja

V Sloveniji na današnji dan praznujemo Maríjino vnebovzétje (tudi véliki šmáren, vélika máša, šmárno, vélika gospójnica).

Marijino vnebovzetje je eden izmed največjih krščanskih praznikov in so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjamo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa.

Leta 1950 je papež proglasil versko resnico: “Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila svoje zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.”

Od leta 1992 dalje je Marijino vnebovzetje tudi v Sloveniji dela prost dan

Slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje na Gorenjskem, Ptujsko goro in Sveto goro nad Gorico.

Letos veliko manj romarjev na Ptujski gori kot ponavadi

Na Ptujski gori je somaševal mariborski nadškof in metropolit Alojz Cvikel. Maša je potekala v luči previdnostnih ukrepov za zajezitev okužb s COVID-19. Potekala je na prostem, oltar so postavili pred vhid, klopi pa pod stopnicami.

Obiskovalcev je bilo veliko manj kot ponavadi, imeli so zaščitne maske, na klopeh so pa skupaj sedeli le tisti, ki so k mažši skupaj tudi prišli.

Alojz Cvikel se je v svojem nagovoru tega tudi spomnil in poudaril potrebo po medsebojnem sodelovanju, previdnosti, solidarnosti in odgovornosti drug za drugega

“Tam, kjer so se te vrednote porinjene v ozadje, tam so bile poledice zelo hude. V tem času se je pokazalo, kako težko je preiti iz vsakdanje logike ugodja in iskanja osebnih koristi k logiki skupnega dobrega, kjer nisem jaz tisti, okoli katerega se mora vse vrteti, ampak je v ospredju naš skupen napor, da ohranjamo vrednoto zdravja in življenja,” je poudaril Alojz Cvikel.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR