Občina Cirkulane prevzela upravljanje gradu Borl po obnovi

Po poročanju spletne strani net-tv.si, je grad Borl, ki velja za pomemben spomenik državnega pomena, nedavno prešel v upravljanje občine Cirkulane in novoustanovljenega zavoda Belana. Po delni obnovi, ki je stala več kot dva milijona evrov, je grad zdaj odprt za obiskovalce.

 

Občina Cirkulane je, kot poroča net-tv.si, izpeljala skrbno delno obnovo gradu Borl. Ta vključuje prenovljeno viteško dvorano, zunanja dvorišča ter nov interpretativno-informacijski razstavni prostor, del projekta Natura 2000. Financiranje obnove je bilo delno omogočeno z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Kot dodaja net-tv.si, bo slavnostno odprtje gradu spremljal bogat kulturni program. V sklopu tega bodo obiskovalci lahko uživali v tematskih turističnih vodstvih, ustvarjalnih delavnicah za otroke in predstavitvi lokalnih izdelkov. Dogajanje bo popestrilo tudi vinsko degustacijo, ki jo pripravljajo lokalni vinogradniki.

Po podatkih, ki jih navaja net-tv.si, je sodelovanje ministrstva za kulturo ključno prispevalo k uspešnosti obnovitvenih del. Županja Antonija Žumbar je izpostavila, da bo občina skrbela za tekoče vzdrževanje in upravljanje, medtem ko bo država nadaljevala z investicijskim vzdrževanjem.

Grad Borl je po besedah županje, ki jih citira net-tv.si, za občino velika pridobitev in začetek novega obdobja. To bo nedvomno vplivalo na povečanje turistične privlačnosti regije.

MR