Po dvajsetih letih se kulturna ambasadorka našega istrskega zaledja vrača na Hajdino, da tudi tukajšnjim ljudem, s katerimi je že pred leti spletla prijateljske vezi, predstavi vsestransko zanimivo temo z naslovom Oljka in oljčno olje v življenju Istranov. Dr. Rožana Koštial je izjemna ženska, ki vse svoje življenje posveča svoji Istri, življenju Istranov, oljkam, oljkarstvu, ljudskim pesmim ter šegam in navadam iz Šavrinije, pa še marsičemu.

Nekateri na Hajdini Šavrinko Rožano poznajo že od leta1998, med njimi tudi Silvestra Brodnjak, ki se ob tej priložnosti z veseljem spominja 7. novembra 1998, ko so Hajdinčane na prireditvi Iz mošta vino – pridi na Hajdino, obiskale Šavrinske pupe en ragaconi iz Slovenske Istre, pod vodstvom Rožane Koštial. Potnice, ki so 17. marca 2001 z vlakom potovale v prestolnico, so na kosilu s takratno prvo damo Slovenije, Štefko Kučan, doživele presenečenje, ko jih je s plenjerom (košaro) narcis obiskala postavna Šavrinka Rožana in so z njo preživele nekaj nepozabnih uric.

Oljka in oljčno olje v šegah in navadah

Dr. Rožana Koštial bo na današnjem predavanju prav gotovo povedala marsikaj zanimivega o oljki in oljčnem olju v življenju Istranov. Foto: Silvestra Brodnjak

Brodnjakova obljublja, da se v Skorbi obeta zanimiv ponedeljkov popoldan, v katerem bodo uvodoma spoznali geografsko-zgodovinski okvir slovenskega Mediterana – Slovenske Istre. V nadaljevanju pa bodo obiskovalcem predstavljena poglavja: Oljke v Slovenski Istri (o nasadih, vrstah, vzgoji ter primerjava med starejšimi in novejšimi načini dela); Pobiranje oljk in torklarstvo. Uporaba olja bo predstavljena v poglavjih Olje-razsvetljava (doma in izven doma ter za cerkvene potrebe); Olje-prehrana (vsakdanje in praznične jedi); Olje-zdravje (uporaba za človeka in živali). Kako se pojavljata in uporabljata oljka in oljčno olje v šegah in navadah bomo izvedeli v poglavjih oljka in olje – šege in navade (delovne, koledarske, življenjskega kroga); Oljka in olje – bogoslužje (oljčnica in oljčna vejica “palma” ter sveta olja). Še nekaj besed bo namenjenih simboliki in umetnosti v poglavjih Oljčni les in njegova uporaba, Oljke in olje – simbolika, Oljke in olje v umetnosti.

»Prepričani smo, da bo vsakdo našel nekaj, kar ga zanima. In verjemite, dr. Rožana Koštial bo znala odgovoriti na vsa vprašanja. Pa še nekaj nam je zaupala. V njenem plenjeru bo poleg oljčnih vejic nekaj tudi za pokušino. Obiskovalci si bodo lahko domov odnesli tudi oljčne vejice za izdelavo presmecev za cvetno nedeljo,« je v povabilu na današnje druženje dodala Brodnjakova.

TM, foto: Silvestra Brodnjak