Novo upanje za potomko Stare trte na Ptujski gori

V objemu vinorodnih gričev Ptujske gore, tik ob prenovljeni Starotrški hiši, ki zgodovinsko in kulturno obogati vsak obisk, so ta vikend praznovali z obredom rezi potomke Stare trte, kot poročajo na BKTV. To srečanje, ki združuje tradicijo, kulturo in skupnost, je letos pridobilo še dodatno težo, saj sledi letu, ko so se vinogradniki soočali z boleznijo te častitljive trte.

 

Kot poročajo na BKTV, je prireditev, ki je potekala v duhu novega upanja, zaznamovala krajši kulturni program z nastopi lokalnih umetnikov. Ti so s svojim ustvarjanjem počastili vinogradniške tradicije in pomen ohranjanja naravne dediščine. Dogodek ni minil brez druženja, saj so udeleženci ob glasbi, hrani in pijači izmenjali izkušnje, anekdote in načrte za prihodnost.

Poudarek na skupnosti in vzajemni podpori je bil še posebej očiten, ko so organizatorji govorili o lanskem letu kot o opominu in motivaciji za nadaljnje delovanje. Kot poročajo na BKTV, je bila obnova drugih vrst trte, ki jih bodo kmalu zasadili ob potomki Stare trte, predstavljena kot ključni korak k vzdrževanju biodiverzitete in zagotavljanju kakovosti prihodnjih letin.

Dogodek na Ptujski gori je tako, kot poročajo na BKTV, postal več kot le simbolično zarezovanje; postal je izraz skupne zaveze k ohranjanju in cenjenju slovenske vinogradniške dediščine. “Poglejte, kako je bilo,” vabijo na BKTV, s čimer spodbujajo obiskovalce, naj se sami podajo na Ptujsko goro in doživijo edinstveno povezanost človeka z naravo in tradicijo, ki jo ta krajin ponuja.