Novi zakon o štipendiranju: Mladi si zaslužijo priložnost za nagrado

Poslanska skupina SDS je vložila novo zakonodajo o štipendiranju, ki bi odpravila diskriminacijo dijakov in študentov iz socialno ogroženih okolij. Predlagajo tudi povišanje višine osnovnih štipendij za deficitarna področja, ki so najbolj iskana v Sloveniji, kot so turizem in drugi sektorji.

 

Po trenutno veljavnem zakonu, mladi, ki so upravičeni do državnih štipendij, ne morejo kandidirati za Zoisovo štipendijo, ki nagrajuje posebne dosežke in nadarjenost. SDS verjame v nadarjenost in ambicioznost mladih ter njihovo trdo delo in menijo, da je skrajni čas, da tudi ti mladi dobijo priložnost, da se izkažejo in jih država nagradi.

Povišana finančna spodbuda ob vstopu in nadaljevanju strokovnega izobraževanja je najboljši pokazatelj, da si država želi ambicioznosti in jo zato ustrezno nagradi. SDS verjame, da bo z njihovim predlogom zakona uslišan tudi poziv dijaške in študentske organizacije, ki sta ga na vlado naslovila že ob začetku šolskega leta. Minister za visoko šolstvo predlogu ne nasprotuje, vsaj tako je javno trdil sredi septembra prejšnjega leta.

Z novo zakonodajo o štipendiranju bi lahko mladi, ki prejemajo državne štipendije, končno dobili priložnost, da se izkažejo in pridobijo nagrado, ki si jo zaslužijo.

MR