Nova normalnost pomeni korupcija, kriminal in ogrožanje življenj

Poslancu SDS Andreju Kosiju je mar za zagotovitev zdravstvene oskrbe za vse.

V Sloveniji se pojavljajo vprašanja o tem, kaj dejansko pomeni živeti v “normalni državi”. Ta izraz je bil uporabljen v nedavnem video nagovoru predsednika vlade dr. Roberta Goloba, kjer je izpostavil, da je glavna želja ljudi ponovno živeti v normalnih okoliščinah, kar je vlada označila kot svojo prvo izpolnjeno obljubo. Vendar pa ta izjava sproža različne reakcije in interpretacije glede na aktualne družbene in politične razmere.

 

V ospredju kritike so dolgotrajne stavke zdravnikov, ki trajajo že sto dni, in dolge čakalne dobe za medicinske posege, kot je operacija nosu, ki lahko traja tudi do enajst let. Prav tako se poraja vprašanje o upravljanju sredstev za oskrbo ilegalnih imigrantov in alegacije o korupciji, ki prav tako bremenijo državni proračun. Te razmere postavljajo pod vprašaj definicijo “normalnosti”, ki jo vlada poskuša promovirati.

Poleg tega so izražene skrbi glede varnosti. Številni prebivalci poročajo, da se ponoči ne upajo sami sprehajati po mestih, kar kaže na povečano zaskrbljenost glede varnosti zaradi prisotnosti ilegalnih imigrantov. Lokalne skupnosti so prav tako kritične do odločitev vlade, ki ureja azilne domove brez njihovega soglasja, medtem ko se soočajo s stanovanjsko krizo, ki še posebej prizadene mlade.

Kritika se dotika tudi domnevnega vmešavanja vlade v medije, čiščenja institucij, kot sta policija in RTV, ter sprejemanja političnih odločitev, ki se zdijo nepovezane z neposrednimi potrebami državljanov. Na primer, vlada se ukvarja s političnimi razmerami v Palestini, medtem ko doma ostajajo nerešena temeljna vprašanja kot so zdravstvena oskrba, varnost in socialna politika.

To nas vodi do osrednjega vprašanja: Ali lahko Slovenija v trenutnih razmerah res trdno stoji za besedo “normalna”? Odgovor na to vprašanje ostaja odprt in predmet širše družbene debate, kjer si različne politične in civilne skupine prizadevajo za različne vizije tega, kaj naj bi normalna država predstavljala.

MR