Nov velik uspeh za mlade harmonikarje

V Begunjah na Gorenjskem so bili v začetku februarja zbrani mladi glasbeniki iz Slovenije in tujine. Mladi harmonikarji iz skupine Štajerski frajtonarji so bili znova med najboljšimi.

Lara in Luka sta odlično nastopila na tekmovanju mladih harmonikarjev v Begunjah na Gorenjskem. Foto: Primož Kelenc

V diatonični in klavirski harmoniki na 14. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik so se mladi glasbeniki pomerili v štirih starostnih kategorijah. Na tekmovanje, ki je potekalo 1. in 2. februarja, so se prijavili tudi mladi harmonikarji Luka Šlamberger, Lara Tekmec in Dion Kelenc s Ptujskega, iz Zavoda AccordArt in Kulturnega društva Valentin Žumer Hajdoše.

Foto: radolca.si

»Vsekakor smo veseli srebrnega in dveh zlatih priznanj, pa vendar to ni prvotnega pomena. Ko si postavimo cilj nekega tekmovanja, je najpomembnejše razširjanje zavedanja kvalitetne glasbe, nova spoznanja na harmoniki in psihična priprava na miren nastop,« je povedal mentor mladih harmonikarjev Primož Kelenc.

Luka s kvalitetnim igranjem do srebrnega priznanja

Luka Šlamberger se lahko veseli srebrnega priznanja, pravi učitelj harmonike Primož Kelenc, ob tem pa doda, da je nanj zelo ponosen, saj je v ciklu priprav na to tekmovanje uspel razvozlati eno najzahtevnejših ugank kvalitetnega igranja na diatonično harmoniko. »Ugotovila sva, da ob marljivem delu ni meja. Vsak tak uspeh in igranje s kvalitetnimi glasbeniki ti da veliko energije za vnaprejšnje vlaganje truda na osebnostnem in glasbenem nivoju.«

Za Laro in Diona zlato priznanje

Lara Tekmec in Dion Kelenc sta na Avsenikovem tekmovanju dosegla zlati priznanji, kar je zelo pohvalno. Primož Kelenc ob tem pove, da pa je največje veselje in čast mladim igrati z glasbeniki, ki se spoznajo na narodnozabavno glasbo. »Nam v publiki pa je največje veselje opazovati »stare mačke«, kot je Renato Verlič, nekdaj kitarist legendarnih Avsenikov, kako uživajo v igranju z našimi mladimi. Želim poudariti, da glasba res ne pozna meja, ne časa, edino na kar se ozira, je kvaliteta izvajanja,« poudari Kelenc.

Nagrajenec Dion Kelenc v dobri družbi; foto: Primož Kelenc

Primož Kelenc: »Bravo in le tako naprej«

»V ponos pa je tudi odnos in spoštovanje do drugih nastopajočih, ne glede na glasbeno šolo, regijo od koder kdo prihaja, na učitelja. Bravo in le tako naprej. V Zavodu AccordArt, katerega učenci so naši nagrajenci in v KD Valentin Žumer Hajdoše ustvarjamo celostno podobo super muzikantov in čudovitih toplih ljudi, ki bodo z nogami trdno na tleh pripomogli k dvigovanju kvalitete na vseh področjih delovanja,« je še dodal Kelenc.

Foto: Primož Kelenc