Nov roman Aleša Štegra Neverend

aleš-šteger, neverend, roman, gledališče-ptuj

Nocoj predstavitev v ptujskem gledališču

Pesnik in pisatelj, esejist in publicist, organizator in urednik Aleš Šteger, doma z Destrnika pri Ptuju, je izdal nov roman z neobičajnim angleškim naslovom Neverend (Nikolikonec). Ob izidu novega romana danes ob 19.30. uri v Mestnem gledališču Ptuj pripravljajo bralno uprizoritev dela Neverend. Besedilo bosta interpretirala igralca Radko Polič – Rac in Barbara Ribnikar ob glasbeni spremljavi Nina de Glerie.

Eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, potohodec med različnimi literarnimi žanri in, z lastnimi besedami, literarna mnogoživka, je tokrat napisal poetični in hkrati družbenokritični roman o tem, kaj bi se nam utegnilo zgoditi, v kolikor se nam to že ne dogaja.

Aleš Šteger je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad, nemški akademik in (še vedno) strasten popotnik. V zadnjih letih so izšli roman Odpusti(2014), pesniška zbirka Nad nebom pod zemljo (2015), mladinsko prozno delo Kurent (2015), obenem pa od 2012 naprej tudi več knjig njegovega pisateljskega projekta Na kraju zapisano. Lani je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo.

Roman Neverend se dogaja v napetih časih. Zaradi trgovinskih vojn Evropske unije s preostalim svetom na trgovskih policah zmanjkuje banan. V Sloveniji so volitve pred vrati. Mlada pisateljica, glavna protagonistka romana, se sooča z avtorsko, ljubezensko in identitetno krizo. Ko sprejme honorarno službo vodenja delavnic kreativnega pisanja v zaporu, še ne ve, da jo bo ta izkušnja popeljala na sled razkrivanja družinskih skrivnosti, ki segajo v čas vojn na Balkanu, in hkrati v radikalno preizkušanje meja osebne svobode. V Ljubljani medtem vlada kaotično stanje shodov za in protestov proti, ekstremizem vseh vrst narašča, politično napenjanje mišic pa je vse bolj brezsramno. Mlada pisateljica vedno hitreje drsi v razpoko, v katero izginja vedno večje število tistih, ki se takšnih iger ne znajo, ne zmorejo ali nočejo igrati. Če bi morala voliti, bi volila polarno zimo in ledenike, ki se nikoli ne stalijo, pravi. (Po uredniški predstavitvi)

TM, MGP