Nezakonito odlaganje 200 ton komunalnega blata: devet fizičnih in tri pravne osebe obtožene

Mariborsko tožilstvo je ta teden vložilo obtožnico na Okrožno državno sodišče v Mariboru proti devetim fizičnim in trem pravnim osebam, ki so odgovorne za nelegalno odlaganje 200 ton komunalnega blata v Pivoli junija 2021.

 

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so obtoženi sodelovali pri dobro organizirani in dolgotrajni dejavnosti, s katero so se izognili plačilu zakonitega odvoza blata in pri tem precej zaslužili. Obtoženi so različno vpleteni v dejavnost, nekateri pa so z njo povezani zgolj prek oseb v podjetjih ali njihovih zaposlenih, ki naj bi organizirali ali izvajali prevoz in nelegalno odlaganje blata v naravo.

Tožilstvo obtožuje pet obtoženih za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja, enega za isto kaznivo dejanje iz malomarnosti, enega za napeljevanje h kaznivemu dejanju obremenjevanja in uničevanja okolja ter dva za pomoč pri omenjenem kaznivemu dejanju. Poleg tega obtožnica pravnima osebama očita odgovornost za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja, eni pa obremenjevanje in uničevanja okolja iz malomarnosti.

Lastnik celjskega podjetja, ki je za prevoz blata najelo prevozniško podjetje Lasaz, je bil do nedavnega Urban Majcen, lastništvo pa je prevzel krški Kostak. Lastnik in direktor prevoznika Lasaz je še vedno Miran Zupančič.

Sanacija je bila zelo draga

Sanacija nelegalno odloženega komunalnega blata na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica je trajala en mesec in stala več sto tisoč evrov. Družba Kostak je odpeljala približno 650 ton blata in zemljine, medtem ko so stroški dela znašali več sto tisoč evrov. Po poročanju Večera so šoferji tovornjakov za prevoz blata prejeli približno 100 evrov in se zagovarjali, da so mislili, da prevažajo slabo zemljo in ne odpadno blato. Pred vožnjo naj bi bil vedno prisoten moški iz Dravskega polja, ki se je prepričal, da nihče ne opazuje.

Inšpekcija za okolje in naravo je uvedla več postopkov v zvezi z nezakonitim odlaganjem blata iz čistilnih naprav na različnih lokacijah po državi. Poleg Pivole, kjer je bilo blato odstranjeno kmalu po odkritju, je bilo blato nezakonito odloženo še v Vodulah v občini Šentjur, na območju Jerečina v občini Podčetrtek, v Kalšah v občini Slovenska Bistrica, na območju Rodika v občini Divača in Šmartnem ob Savi v Mestni občini Ljubljana.

V primeru Vodul je inšpekcija izdala odredbo, podjetje Lasaz pa je nato v celoti odstranilo približno 400 kubičnih metrov blata iz čistilnih naprav na Ptuju in v Rogaški Slatini ter ga prepeljalo v obdelavo pri Kostaku. Občina v Šentjurju je poskrbela za sanacijo na eni od lokacij.

Vozniki Lasaza so nezakonito odložili tudi blato iz zbirnega centra Tuncovec v Rogaški Slatini v naselju Jerečin v občini Podčetrtek, namesto da bi ga odpeljali v zbirni center zbiralca odpadkov ML Surovine. Lastnik zemljišča je blato pomešal s hlevskim gnojem, a ga je po izdani odločbi inšpektorja nato odstranil.

MR