Neuspešno vodenje in mrtva točka: Vlada Roberta Goloba nezmožna reševanja kmetijske krize

V luči vse večjega nezadovoljstva med slovenskimi kmeti in kmetijami, Sindikat kmetov Slovenije (SKS) izpostavlja nujnost hitrih in učinkovitih ukrepov za rešitev težav v kmetijskem sektorju. Protesti, ki so se v Sloveniji začeli že v začetku leta 2023 in kulminirali v vseslovenskem protestu na Trgu republike v Ljubljani, so jasen znak, da kmetijska skupnost zahteva takojšnje spremembe in izboljšave.

 

Kljub večkratnim pozivom za imenovanje novega kmetijskega ministra in pristopom k nadaljevanju pogajanj po imenovanju nove kmetijske ministrice v januarju, SKS izraža globoko razočaranje nad trenutnim napredkom. Sindikat kritizira vlado Roberta Goloba za nezmožnost hitrega in učinkovitega reševanja kritičnih vprašanj, ki pestijo kmetijski sektor, in poudarja, da nenehni zastoji v pogajanjih povzročajo nepopravljivo škodo kmetijstvu.

Pogajanja so se spremenila od leta 1993, ko je bilo mogoče hitreje dosegati dogovore. Danes, kot del Evropske unije, so stvari bolj kompleksne, a SKS trdi, da to ne bi smelo biti opravičilo za zamude. Sindikat opozarja, da nesposobnost vlade, da učinkovito vodi in zaključi pogajanja, neposredno škoduje kmetom in celotnemu sektorju.

Med ključnimi neuresničenimi zahtevami sindikata so spremembe v skupni kmetijski politiki, prilagoditve uredbe o pogojenosti, zagotovitev, da trgovinski sporazumi upoštevajo EU standarde varnosti in kakovosti, in nasprotovanje novim davčnim bremenom. Sindikat tudi poudarja potrebo po večji podpori za mlade kmete in izboljšanju pogojev za trajnostno kmetijstvo.

Sindikat kmetov Slovenije poziva k enotnosti med kmeti in obljublja nadaljevanje pogajanj z vlado. V primeru, da pogajanja ne bodo obrodila sadov, SKS napoveduje nov val organiziranih protestov. “Zdaj ni čas za razkol, ampak za združitev moči,” pravi sindikat, ki verjame, da je s skupnimi prizadevanji mogoče doseči pomembne spremembe za boljšo prihodnost slovenskega kmetijstva.

Za konec SKS vse kmete in zainteresirane deležnike poziva, da podrobno preberejo in razmislijo o stavkovnih zahtevah, preden se odločijo za nadaljnje samoiniciativne proteste. “Skupaj smo močnejši,” zaključuje sindikat, s pozivom k solidarnosti in nadaljevanju skupnih prizadevanj za izboljšanje položaja slovenskih kmetov.

MR