Nepridipravi predčasno prižgali kres na Ptuju, ogrozili tradicionalno kresovanje na Panorami

Danes popoldan je nekdo neodgovorno prižgal kres, ki so ga gradili 8 ur in je bil namenjen prižigu na tradicionalnem kresovanju v nedeljo zvečer na Panorami na Ptuju. Kresovanje, ki poteka vsako leto 30. aprila zvečer, je pomemben dogodek, ki združuje lokalno skupnost in ohranja slovensko tradicijo.

 

Gasilci PGD Ptuj so ogenj pogasili in preprečili popolno izgoretje.

Županja Ptuja, Nuška Gajšek, je na svojem Facebook profilu zgroženo komentirala dogodek: “Ne vem komu se tako mudi… kresovanje bo v nedeljo… malo potrpljena ne škodi… 😡 🤬
#kretenizem #nismesno 8 ur dela… Pa ne vemo, ali bo v nedeljo gorel ali ne. Ne vem komu se je to zdelo fajn, ker ni. Ni fajn. Idiotizem prve vrste.”

Kresovanje je slovenska tradicija, ki simbolizira prehod iz zime v pomlad, ob tem pa se ob kresu zbirajo občani in se družijo ob peki klobas, pijači in glasbi. Prižiganje kresov na 30. april zvečer je že dolgoletna tradicija, ki pa je tokrat ogrožena zaradi nepremišljenega dejanja neznane osebe.

Trenutno še ni znano, ali bo kresovanje na Panorami na Ptuju v nedeljo potekalo ali odpadlo. Lokalna skupnost upa, da bo možno kljub temu dejanju izpeljati tradicionalno kresovanje, ki ima velik pomen za ohranjanje slovenske kulture in povezovanje ljudi.

Policija preiskuje dogodek in poziva morebitne priče, da se jim javijo z informacijami o storilcu ali storilcih, ki so ogrozili to pomembno prireditev na Ptuju.

MR