Nedoseženi potencial Ptuja! Kdo je odgovoren?

V zadnji analizi Ministrstva za finance o koeficientih razvitosti slovenskih občin za leti 2024 in 2025, se Ptuj ponovno uvršča med manj razvite občine. Kljub svoji bogati zgodovini in kulturni dediščini, Ptuj, še vedno ne izpolnjuje svojega potenciala. Ta dejstva se zrcalijo v dodeljenem koeficientu razvitosti, ki Ptuj uvršča na dno lestvice med mestnimi občinami s koeficientom 0,99, skupaj z Mariborom.

MR

 

To stanje še dodatno poslabšuje že tako kritično situacijo glede (ne)razvitosti Ptuja. Očitnoje, da se sredstva ne uporabljajo učinkovito za spodbujanje razvoja in izboljšanje kakovosti življenja njenih prebivalcev.

Vlada in Ministrstvo za finance izračunavata koeficiente na podlagi več kazalnikov, ki se nanašajo na gospodarsko aktivnost, zaposlovanje, infrastrukturo in druge pomembne dejavnike. Ptuj, s svojim nizkim koeficientom, odraža pomanjkanje napredka na teh področjih.

Ta situacija postavlja pod vprašaj vodstvene sposobnosti trenutne županje in vodstva Mestne občine Ptuj ter njihovo odgovornost za spodbujanje razvoja in blaginje v občini.

MR