Nataša Petrovič, prejemnica srebrne plakete sklada za kulturne dejavnosti

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na včerajšnji osrednji prireditvi sklada podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Nataša Petrovič, prejemnica srebrne plakete na področju kulture; foto: arhiv JSKD RS, M. Maček
Med prejemniki srebrne plakete sklada za kulturne dejavnosti je tudi Ptujčanka
Nataša Petrovič, upokojena novinarka, poznavalka vin in ljubiteljica literature, ki ji gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju. Plaketo je Petrovičeva prejela za dolgoletno in prizadevno delo na področju ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja.

Na Ljubljanskem gradu so včeraj številni obiskovalci, ljubitelji kulture prišli pozdravit in k nadaljnjemu delu spodbujat letošnje nagrajence. O dobitnikih nagrad, ki veljajo za najvišje in najprestižnejše na področju ljubiteljske kulture, je odločala strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Kot so zapisali v obrazložitvi, je komisija izbirala med 24 predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem ali širšem okolju.

Letošnji nagrajenci Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti; foto: arhiv JSKD, M. Maček

Ptujčanki Nataši Petrovič srebrna plaketa za dolgoletno in prizadevno delo na področju ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja

V obrazložitvi JSKD RS je med drugim zapisano, da se je Nataša Petrovič s kulturno dejavnostjo začela ukvarjati že v osnovni šoli, ko je postala članica gledališke skupine. Svojo poklicno pot je začela v knjižnici, vrsto let je delala kot radijska novinarka na Radiu Ptuj, prispevke pa je pripravljala tudi na Radiu Maribor in Ormož. Svoje sledi je pustila tudi na področju publicistike.

Bila je urednica revij Veritas in Gurman, članke je objavljala v številnih slovenskih časopisih, sodelovala kot avtorica prispevkov v monografijah in zbornikih (Ptuj – monografija, 1991; Haloze – pokrajina, ljudje in vino, 2008; Beseda in podoba – monografija likovnih in literarnih ustvarjalcev, 2012; Zbornik 1946 – 2016 ob 70 letnici ZDUS, 2016; Neskončni svet ustvarjanja, zbornik ob 60 letnici ZKD Ptuj); Ptuj, 2018 …).

Nataša Petrovič; foto: arhiv JSKD, M. Maček

S knjigo Večne gazi je v 22 intervjujih razkrila bogato in polno življenje znanih ptujskih kulturnih delavcev. Svojo poklicno kariero je zaključila kot vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ptuj.

Delo Petrovičeve je tesno povezano s slovensko kulturno dediščino in vinogradništvom

V okviru svojega novinarskega dela je objavljala tudi prispevke s področja vinogradništva in vinarstva. Leta 1994 je bila sprejeta v Evropski red vitezov vina, je ena od soustanoviteljic Združenja slovenskega reda vitezov vina, v katerem je napredovala v najvišjo stopnjo – vitezinjo vina.

Zadnjih šestnajst let, kot ustanoviteljica Literarnega kluba Ptuj, skrbi za kakovostno literarno ustvarjanje vseh starostnih skupin in oseb s posebnimi potrebami pod strokovnim mentorstvom.

Petrovičeva je uredila več zbornikov, v katerih so objavljena dela članov kluba. Klub pa že deset let sodeluje s Književnim društvom iz Varaždina, s katerim prirejajo redna srečanja. V okviru Mihčevega festivala pa organizira literarne delavnice tudi za osnovnošolce in skrbi za objavo njihovih del v letnih zbornikih.
Vir in foto: JSKD RS, M. Maček