Najboljši slovenski orači danes in jutri na Ptujskem

ptuj, turnišeč, orači, državno_tekmovanje

Ženske bodo tekmovale v spretostni vožnji

Na grajskem šolskem posestvu Turnišče, streljaj od Ptuja, bo danes in jutri, 8. in 9. septembra Zveza za tehnično kulturo Slovenije pripravlja že 61. državno tekmovanje oračev Slovenije in 23. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol. Prijavljenih je 26 tekmovalcev iz 9 regij in štirih šol. Pokrovitelj državnega tekmovanja oračev Slovenije je Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Utrinek z lanskega državnega tekmovanja oračev. Foto: Roman Tratar

Prvi dan se bodo najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča s tekmovalnimi plugi in drugi dan v oranju ledine. Tekmovanje bo oba dneva popestril tudi spremljevalni program, napovedana je razstava starodobnikov in moderne mehanizacije, na sporedu je tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in tekmovanje v oranju s starodobniki. V prvem dnevu je pripravljen tudi strokovni posvet z naslovom “Strniščni dosevki – od pridelave do uporabe”.

»Z organizacijo tekmovanja v oranju želimo poudariti pomen kvalitete osnovne obdelave tal, s tem pa tudi kmečkega stanu v celoti. Ravne, lepo oblikovane brazde, so bile že nekoč ponos kmeta, ki si je z lepo obdelano njivo zagotovil uspeh v pridelavi kmetijskih pridelkov, seveda pa tudi ugled pri sosedi,« pravi koordinator tekmovanj v oranju dr. Stane Klemenčič iz KGZ Maribor.

TM, Foto: Roman Tratar (avto.info)