Naj dijakinji Mateji Topolovec čestital tudi videmski župan

Po sprejemu najboljših dijakov zaključnih letnikov srednješolskega in poklicnega izobraževanja v šolskem letu 2018/19 v MO Ptuj in čestitki ptujske županje Nuške Gajške ter ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, je naj dijakinji Mateji Topolovec danes na sprejemu čestital še župan občine Videm Branko Marinič.

Mateja Topolovec v družbi razredničarke Vide Vidovič (desno). Foto: TM
V občini Videm se namreč lahko pohvalijo z mladimi, ki dose­gajo zavidljive rezultate. Ena izmed njih je tudi Mateja Topolovec iz Sp. Leskovca, ki je postala naj dijakinja Eko­nomske šole Šolskega centra Ptuj v šol. letu 2018/19. Prav tako je bila razglašena za naj dijakinjo Mestne občine Ptuj v 4-letnih strokovnih programih.

Videmski župan Branko Marinič je danes čestital svoji občanki za ta izjemen uspeh, ob tem pa poudaril, da je ponosen in vesel, da so to prepoznali tudi drugi. »Mar nam je zate in za tvoje učitelje. Prepričan sem, da si na svoji dosedanji poti izkusila, da je znanje tisti ključ, ki odpira skoraj vsa vrata doma in po svetu. Verjamem, da veš v katero smer greš in kateri so tvoji cilji. Veselimo se tvojega novega uspeha in naj bo tvoja nadaljnja pot še uspešnejša,« je v čestitki še dejal župan Marinič.

Ob videmskem županu Mariniču sta naj dijakinji danes čestitala tudi podžupan Matjaž Klasinc in direktor občinske uprave Mirko Šimenko. Foto: TM
Foto: TM

»Kljub svojim dosežkom pa ostaja skromna in zadržana,« pravi razredničarka

Matejina razredničarka prof. Vida Vidovič je o Mateji med drugim zapisala, da je štiri leta blestela predvsem na tistih področjih, na katerih je lahko pokazala svojo pisno in govorno nadarjenost ter organizacijske sposobnosti. Na tekmovanju za Cankarjevo priznanje je dosegla vse, kar je mogoče: v vseh štirih letih je dosegla bronasto na šolskem, srebrno na območnem in zlato na državnem tekmovanju.

»Njene interpretacije umetniških del so bile vselej dovršene in so segle do srca. Ostala nam bo v spominu kot odlična organizatorica in vodi­teljica. Navedimo nekaj najopaznejših projektov: Unescov projekt Menjaj branje in sanje, Ekonomijada, vodenje zaključ­ne prireditve EŠ v Dominikanskem samostanu 2018, delav­nica Veselje do znanosti – kisli dež, vodenje učnega podjetja Donut & Muffin, d. o. o., objave o programu ekonomski teh­nik na portalu Moja izbira. Za svoje delo je prejela Mednaro­dni certifikat kakovosti dela dijaka v učnem podjetju 2018. V šolskem letu 2018/19 je opravila tritedensko delovno pra­kso na Irskem v okviru projekta Erazmus+, kjer so še posebej pohvalili njeno delo.

Odlikuje se po natančnosti, zavzetosti in doslednosti. Pri svojem delu je zanesljiva in požrtvovalna. Ima spoštljiv odnos do dela in šole. Kljub svojim dosežkom pa ostaja skromna in zadržana,« je še navedla Vidovičeva, ki je prepričani, da bomo o njej in njenih uspehih po odhodu z Ekonomske šole Ptuj še slišali in da bo svojo ustvarjalnost v prihodnje izkazovala še prepričljiveje.

Naj dijakinja Mateja v družbi razredničarke Vide Vidovič. Foto: osebni arhiv

V štirih letih osvojila 4 zlata Cankarjeva priznanja

Mateja Topolovec o tekmovanju v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje povedala, da je Cankarjevo tekmovanje več kot samo branje knjig in pisanje spisov. »Je problematično reševanje in razumevanje literarnih problemov, ki jih s pomočjo dodatnega gradiva tekmovalci razlagamo. Pri tem se naslanjamo na splošno znanje o književnosti in aktualiziramo izbrane vsebine. To ni pisanje obnov knjig, kot nekateri mislijo. Knjige, ki jih moramo prebrati, so le podlaga za nadaljnje problemsko obravnavanje določene teme, ki jo v obliki navodil zastavi Državna komisija,« razloži Mateja in doda, da se je  letošnja tematika opirala na umetnost.

»Pot naših odličnih literatov ni bila enostavna,« poudari Mateja

»Menim, da smo vsi tekmovalci umetniki, kajti za popolno razumevanje in poistovetenje s Cankarjevimi deli potrebuješ oči umetnika. Ob prebiranju njegovih kritik in polemičnih spisov sem prepoznala njegov križev pot za priznavanje umetnosti. Zavedala sem se, da pot naših odličnih literatov ni bila enostavna. In to je tisto, česar mnogi ne vedo. So le bralci knjig. Pri tem tekmovanju pa spoznavaš ozadje nastanka in vse okoliščine, kar ima največjo vrednost. Ko si dopolniš znanje z dodatnim gradivom in začneš brati med vrsticami, tedaj lahko prepoznaš in začneš ceniti slovensko besedo.«

»Odkrivamo povezave med prebranim in jih subjektivno razlagamo«

»Tekmovalci smo kot raziskovalci. Brskamo po zgodovini in primerjamo podatke. Odkrivamo povezave med prebranim in jih subjektivno razlagamo. To je tisto, kar me je navdušilo za dolgoletno vztrajanje pri tekmovanju za Cankarjevo priznanje. Nikoli ga nisem jemala kot dodatno obremenitev. Nikoli nisem pisala z namenom osvojiti kakršnokoli priznanje. Pišem, kar mislim in čutim, očitno je bilo to dovolj za 4 zlata priznanja. Letos mi Cankarjevo tekmovanje pomeni največ, saj je moje zadnje, ker zaključujem Ekonomsko šolo Ptuj. In le letos sem si zares želela osvojiti še zadnje, 4. zlato priznanje v srednji šoli,” je še poudarila naj ptujska dijakinja Mateja Topolovec.

Foto: osebni arhiv, TM