Nagrajenci ptujskega Grajskega vinskega ocenjevanja

Na ptujskem gradu je bil pred dnevi v ospredju 15. Grajski vinski praznik, na katerem so podelili vinska odličja najboljšim vinarjem iz Slovenskih goric in Haloz, udeležencem tradicionalnega Grajskega ocenjevanja vin. Prvaki so prejeli glinene amfore, predstavili pa so tudi knežje vino.

Dobitnike amfore na 15. Grajskem ocenjevanju vin; foto: Rado Škrjanec
V dneh, ko se trgatev na Ptujskem počasi zaključuje in se že delajo prve ocene novega vinskega letnika, so na ptujskem gradu predstavili najboljša vina letnika 2017 ter podelili nagrade vinarkam in vinarjem, ki so sodelovali na letošnjem grajskem ocenjevanju vin. Letos je bilo v preverjanju 71 vzorcev vin, od tega 65 vzorcev letnika 2016 in šest vzorcev starejših letnikov.
15. Grajski vinski praznik na ptujskem gradu; foto: Rado Škrjanec

Grajsko ocenjevanje vin je krona ocenjevanj na območju vinogradniških društev Srednjih Slovenskih goric in Haloz, letošnje pa je potekalo 31. maja na ptujskem gradu, podelitev pa je že po tradiciji izpeljana nekoliko kasneje. Na tem ocenjevanju lahko sodelujejo vinogradniki z vini, ki so bila ocenjena na društvenih ocenjevanjih z zlatim priznanjem, kot to določa pravilnik grajskega ocenjevanja vin. Sicer pa je to nek finale najboljših vin, ki jih ocenjuje priznana komisija vrhunskih slovenskih enologov. V imenu ocenjevalne komisije je zbrane pozdravil član komisije, sicer pa predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice Andrej Rebernišek, ki se je dotaknil tudi kakovosti vinskega letnika in nenehni skrbi vinarjev za čim boljšo promocijo vin na domačem in tujem trgu.

Povezovanje vinogradnikov za boljšo promocijo vrhunskih vin

Kljub uveljavljenosti Slovenije kot dežele trte in vina, posebej še Ptuja, še vedno premalo vemo o Slovenskih goricah in Halozah, ter številnih vrhunskih vinih, ki jih tukaj pridelujemo, je na podelitvi povedal Simon Toplak, predsednik Društva VTC 13.

»Prav zato je namen delovanja Društva vinsko turistične ceste VTC 13, da povezuje društva vinogradnikov, občine, ponudnike in druge zainteresirane ob VTC 13 z namenom izobraževanja, promocije, trženja, prenosa koristnih informacij ter izkušenj na področju vinogradništva, sadjarstva in drugih dopolnilnih dejavnosti na kmetijah ter organiziranja ter spodbujanja družbenih in kulturnih prireditev. Prizadevamo si za razvoj turizma na območju VTC 13 ter prepoznavnosti območja doma in v tujini,« je še poudaril Toplak.

Simon Toplak, predsednik Društva VTC 13; foto: Rado Škrjanec

Letošnja povprečna ocena vseh ocenjenih vin je 18,20 točke

Anton Vodovnik, predsednik ocenjevalne komisije, je ob koncu letošnjega ocenjevanja zapisal, da ocenjevanja vin potrjujejo, da se da s spoštovanjem narave, umnim delom in visoko postavljenim ciljem pridelati odlična vina. Navkljub nekoliko neugodnim vremenskim razmeram v preteklem letu je mnogim to uspelo, je dejal Vodovnik, ki je pohvalil delo in prizadevnost vinarjev in dodal, da pa so najbolj realen pokazatelj kakovosti vina so številke.

»Če pogledamo povprečne ocene, vseh ocenjenih vin na posameznih petnajstih ocenjevanjih doslej, je ta stabilna, nihanje pa odvisno od vsakoletnih vremenskih razmer, prizadevnosti pridelovalcev in tudi nekaj sreče. Doslej so bile povprečne ocene med 18,13 in 18,43 točke, povprečna ocena letošnjega ocenjevanja z 18,33 točkami pa je na drugem mestu. Vina normalne trgatve so dosegla povprečno oceno 18,29 točke, vina posebne kakovosti pa 18,77 točke. Najvišja ocena letos je bila 19,62 točke.«

Pri podelitvi vinskih diplom so sodelovale tudi vinske kraljice s Koga, Ljutomera in Male Nedelje; foto: Rado Škrjanec

Cilj še naprej pridelati in ponuditi všečna, dobra vina

Vinogradniki in kletarji so vse bolj vešči in znajo dobro izkoristiti ponudbo narave, ki je vsako leto drugačna in pridelati zanimiva, dobra in všečna vina, pravi Anton Vodovnik, a ob tem dodaja, da vinarji z doseženo kakovostjo ne smejo biti povsem zadovoljni.
»Pri nekaterih vinih smo srečali pomanjkljivosti, kot sta neharmoničnost in prisotnost grenkobe ter nestrokovno žveplanje. Kar nekaj vin je bilo preveč, nekaj pa tudi premalo žveplanih. Ni besed, ki bi omogočile izpoved in zapis bogastva neštetih cvetic, vonjav, dišav, arom, okusov…, kar so zaznavala izkušena čutila ocenjevalcev v teh vinih. Vsem naj bo cilj še naprej pridelati in ponuditi všečna, dobra, še boljša vina.

Ne pozabimo na osnovne kletarske zapovedi! Vsak pri sebi naj opravi analizo dela – se spomni kje in kdaj je kaj “grešil” in tega ne ponovi. Na podlagi doseženih rezultatov, ki so podkrepljeni s številkami, pridelovalcem priporočamo prijazno promocijo in uspešno trženje, uživalcem pa obilo užitkov,« je svetoval Anton Vodovnik.

Utrinek s podelitve, ko se je Simonu Toplaku pri podelitvi vinskih diplom pridružil župan Občine Juršinci Alojz Kaučič; foto: Rado Škrjanec

Prvaki 15. Grajskega ocenjevanja vin in dobitniki amfor

Na ptujskem gradu so tudi letos podelili vinska priznanja in diplome vsem sodelujočim na ocenjevanju, najboljši trije pa so se prejeli naziv prvak sorte in glineno amforo.

Amforo za vino normalne trgatve – suho vino je prejel rumeni muškat, letnik 2017, vinarja Edija Čeha iz Vitomarcev, za vino normalne trgatve je amforo prejel sivi pinot, letnik 2017, vinarjev Antona in Marije Ficko iz Murskega Vrha pri Mali Nedelji, amforo v kategoriji vino posebnih kakovosti pa je prejelo Vinogradništvo Polanec s Ptuja za laški rizling suhi jagodni izbor, letnik 2015.

Fickov sivi pinot postal knežje vino

Na ptujskem gradu so v okviru 15. Grajskega ocenjevanja vin izbrali še knežje vino in knezu Bojanu Ptujskemu so dali na izbiro, da je sedmič zapored izbral »svoje« vino, s katerim bo napolnil grajsko vinsko klet. Na slovesnosti je razglasil, da je za knežje vino izbral sivi pinot, letnik 2017, vinarjev Antona in Marije Ficko iz Murskega Vrha pri Mali Nedelji, ki je bilo tudi med tremi najboljšimi na letošnjem ocenjevanju.

V grajski vinski kleti predstavili obnovljen vinski sod

V vinski kleti na ptujskem gradu pa je bil drugi del slovesnosti, na kateri so predstavili obnovljen vinski sod z letnico 1976. V Lions klubu Ptuj so se namreč odločili, da bodo enemu od dragocenih predmetov povezanih s Ptujem in vinom dali novo, svežo podobo in ga ohranili pri življenju.

Ivan Božičko, Lions klub Ptuj, je predstavil potek prenove soda velikana, ki so ga obvarovali pred razpadom. Foto: Rado Škrjanec

Kot je povedal mag. Ivan Božičko, sekretar Lions kluba Ptuj, v svojih vrstah pretežno skrbijo za družine in posameznike, ki so pomoči potrebni. Ker je letos Evropsko leto kulturne dediščine, so se v klubu odločili, da del časa in finančnih sredstev namenijo tudi ohranjanju kulturne dediščine tega našega etnološkega prostora.

»Med člani kluba je nekaj znanih vinarjev, ki so predlagali, da ohranimo del kulturne dediščine, ki pomembno zaznamuje našo pokrajino, vinogradništvo. Prevzeli smo desetletje skrbništva nad lesenim vinskim sodom velikanom. Po podpisu pogodbe o sanaciji in vzdrževanju soda velikana med lastnikom antikvitete Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož in Lions klubom Ptuj se je pristopilo k sanaciji soda. Ta je zajemala: čiščenje soda, stabilizacijo valja-soda, osvežitev barve kovinskih elementov, oljenje lesenih delov soda- eksponata in postavitev table donatorja-skrbnika,« je pojasnil Božičko.

V sodu velikanu po prenovi prižgejo tudi svečo

Izvor in pomen soda velikana, ki je bil nekoč v upravljanju ptujskega vinarstva, pri Kmetijskem kombinatu Ptuj, je na slovesnosti podrobneje predstavil Jani Gönc, starosta ptujskega vinarstva in ob tem izrazil zadovoljstvo, da je znova v lepši podobi ter na ogled obiskovalcem ptujskega gradu in grajske kleti.

V prenovljenem sodu velikanu; foto: Rado Škrjanec

Cilj sanacije so dosegli in sod je ponovno v dobri kondiciji, saj v njem gori sveča, je povedal Božičko, kar je garant, da je sod velikan zdrav. Sod velikan je prilagojen za ogled od zunaj in od znotraj in je kot takšen atrakcija štajerskega vinorodnega okoliša. Je tudi eden redkih sodov velikanov (njegova kapaciteta je 40410 litrov) v slovenskem prostoru, ki je na ogled v grajski kleti.
Foto: Rado Škrjanec