Na pustni ponedeljek povorki v Dornavi in Vidmu

Na širšem ptujskem območju je te dni vrhunec pustnega dogajanja. Povorke tradicionalno pripravljajo tudi na pustni ponedeljek in pustni torek.

OŠ Cirkulane - Zavrč se je včeraj predstavila na fašenski povorki v Cirkulanah. Foto: Ivo Zupanič
Ptuj je danes v znamenju mednarodne pustne povorke in jubilejnega 60. Kurentovanja, vse do pustnega torka pa na širšem Ptujskem in Ormoškem pripravljajo več fašenskih prireditev in tradicionalnih povork.

Včeraj pustne povorke v Cirkulanah, Markovcih, Majšperku

Včeraj je bila tradicionalna pustna povorka v centru Cirkulan, kjer ohranjajo dolgo tradicijo fašenka, saj Turistično društvo Cirkulane povorko organizira že od leta 1993. Popoldan je bilo odlično pustno vzdušje tudi v Markovcih. ED Korant Markovci in občina Markovci sta uspešno izpeljala že 29. fašensko povorko po markovsko z več kot 35 skupinami in preko 2.500 udeleženci. Na pustno soboto so že tradicionalno pustni sprevod pripravili tudi v občini Majšperk.

Na pustni ponedeljek fašenka po dornavsko in videmsko

Pustni ponedeljek je že po tradiciji rezerviran za pustni povorki v občinah Dornava in Videm, ki vsako leto z številnimi nastopajočimi pustnimi skupinami pritegneta številne obiskovalce. Utrip fašenka bo že od 14. uri dalje mogoče začutiti na povorki v občini Dornava, ki jo organizira Etnografsko društvo Cigani Dornava.

Ob 15. uri bo začetek fašenske povorke v centru Vidma pri Ptuju, ki jo že nekaj let uspešno organizira in izpelje sekcija korantov Folklornega društva Lancova vas v sodelovanju z občino Videm. Nastopile bodo pustne skupine iz šole in vrtca, etnografski liki in ostale karnevalske skupine iz videmske občine in okoliških občin, svoj nastop pa so napovedale tudi pustne skupine iz tujine.

Na pustni torek znameniti Cirkovški fašenk

Poleg pestrega dogajanja v pustno obarvanem Ptuju se bo v torek, 15. februarja veliko dogajalo tudi v okolici. Ob 15. uri pokop pusta pripravljajo v občini Podlehnik, pred večnamensko kulturno-turističnim centrom Podlehnik, prav tako se bo na pustni torek dogajalo tudi v Bukovcih v občini Markovci. Ob 15. uri pa bo začetek tradicionalnega 28. Cirkovškega fašenka. V povorki bodo sodelovale pustne skupine OŠ Cirkovce, etno skupine in karnevalske skupine.

Foto: Ivo Zupanič, FD Lancova vas, facebook