Na Ptuju že ocenjujejo dobrote

Ptuj bo od 18. do 20. maja gostil že devetindvajseto državno razstavo Dobrote slovenskih kmetih, na kateri se bodo predstavile kmetije s kulinaričnimi dobrotami z Slovenije in zamejstva.

Na Ptuju, na sedežu Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, te dni že diši po dobrotah, ki so jih v ocenjevanje prijavile kmetije. Strokovne komisije so pričele z ocenjevanjem prvih izdelkov.

Najprej so na vrsti konzervirana vrtnine in drugi konzervirani pridelki, suho sadje, za danes pa je napovedano ocenjevanje oljčnega olja. Letos je prijavljenih preko 1020 izdelkov, kar je znova lepa številka, je povedal predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič.
Tudi letošnja razstava nastaja v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne občine Ptuj in Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zraven pa sodelujejo tudi preostali kmetijsko-gozdarskimi zavodi po Sloveniji ter srednje biotehniške šole.

Pričeli so z ocenjevanjem dobrot. Foto: KGZ Ptuj

Strokovne komisije bodo do 18. maja, ko bo v Minoritskem samostanu na Ptuju slovesno odprtje razstave, ocenjevale olja, kise, sokove, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevce, marmelade, kompote, med in čaje, mlečne in mesne izdelke, čisto na koncu pa še izdelke iz žit. Razstavljeni bodo vsi nagrajeni izdelki, podeljena bodo priznanja vsem sodelujočim kmetijam, znake kakovosti pa bodo prejeli le tisti, ki so trikrat zapored osvojili zlato priznanje.
TM, foto: KGZ Ptuj