Na Ptuju začetek 15. festivala Art Stays

ptuj, festival, art stays, sodobna, umetnost

Sodobna umetnost v devetih festivalskih dnevih

V petek zvečer se je na Ptuju pričelo 9-dnevno dogajanje 15. festivala sodobne umetnosti Art Stays. Festival so odprli z veliko razstavo avstrijskega kiparja Johanna Feilacherja in s Hommage to Joseph Beuys, predstavitvijo Beuysovih ekološko naravnanih projektov Difesa della natura, Grasselo in Olivestone v Dominikanskem samostanu.

Festivalsko dogajanje se je nato preselilo na “umetniško prenovljen” Slovenski trg. Tam so odprli prostorsko instalacijo, uvodni festivalski dan pa zaključili s koncertom skupine Patetico. Pri samem konceptu festivala, ki letos poteka pod geslom Natur-all, organizatorji sledijo prav njegovi ideji zaščite narave. Festival Art Stays vse od leta 2003 prinaša produkcijo domačih in tujih umetnikov – od najbolj znanih do najperspektivnejših. Do danes je festival gostil preko 600 umetnikov.

V starem mestnem jedru bo v prihodnjih dneh na ogled ustvarjanje v različnih medijih – od slikarstva, fotografije, kiparstva, instalacij do video performansov in glasbe. Postavitve bo pospremil bogat filmski program in delavnice sodobnih umetnosti.

Vir in foto: Art Stays, foto: Top ton