Na Ptuju začeli z ocenjevanjem dobrot slovenskih kmetij

V prostorih Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj te dni že diši po dobrotah, ki so jih v ocenjevanje na 30. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij prijavile slovenske kmetije. Včeraj so namreč strokovne komisije pričele z ocenjevanjem prvih dobrot.

Na Ptuju že ocenjujejo dobrote; foto: KGZ Ptuj
Ptuj bo od 17. do 19. maja gostil jubilejno trideseto državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na kateri se bodo predstavile kmetije s kulinaričnimi dobrotami iz Slovenije in zamejstva.
Strokovne komisije do odprtja jubilejne razstave čaka še veliko dela; foto: KGZ Ptuj
Strokovna komisija je najprej ocenjevala sadne in vinske kise, konzervirano zelenjavo in druge pridelke, ki so razvrščeni v naslednje vrste izdelkov: kumare, paprika, pesa, zelje, repa, namizne oljke, gojene gobe, druga zelenjava, mešena zelenjava in zelenjavni namazi (bučni namazi, namazi iz oljk, …).
Komisije so že ocenjevale konzervirano zelenjavo; foto: KGZ Ptuj

Priprave na jubilejno 30. razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Kmetice in kmetje so za ocenjevanja prijavili več kot tisoč izdelkov v štirinajstih skupinah, je povedal predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič, ob tem pa napovedal, da organizator ob obletnici Dobrot slovenskih kmetij pripravlja še posebej bogat program, v ospredju pa bodo kmetije iz osrednjega dela Slovenije.

V ocenjevanje je tudi letos prijavljenih preko tisoč izdelkov; foto: KGZ Ptuj

Tudi letošnja jubilejna razstava nastaja v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne občine Ptuj in Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zraven pa sodelujejo tudi preostali kmetijsko-gozdarskimi zavodi po Sloveniji ter srednje biotehniške šole.

Strokovne komisije bodo do 17. maja, ko bo v Minoritskem samostanu na Ptuju slovesno odprtje razstave, ocenjevale olja, kise, namaze, sokove, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevce, marmelade, kompote, med, čaje, mlečne in mesne izdelke, čisto na koncu pa še izdelke iz žit. Na razstavi bodo podeljena priznanja vsem sodelujočim kmetijam, znake kakovosti pa bodo prejeli le tisti, ki so trikrat zapored osvojili zlato priznanje.

Foto: KGZ Ptuj