Na Ptuju se spogledujejo s kandidaturo za EPK 2025

Ptuj se namerava skupaj z drugimi občinami v Spodnjem Podravju podati v bitko za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025.

Ptuj; foto: arhiv RDO
Potem ko je novico o EKP 2025 v javnosti najprej predstavila ptujska županja Nuška Gajšek, so o tej temi na nedavni seji odločali tudi spodnjepodravski župani. Načelno se strinjajo s kandidaturo in EPK vidijo kot priložnost za celotno regijo. Gajškova idejo ocenjuje kot privlačno in meni, da bi mestu prinesla dodano vrednost.

Ptuj je sicer bil leta 2012 že del projekta EPK, ki ga je takrat gostil Maribor, zdaj ima torej priložnost za samostojno prijavo in po mnenju ptujske županje Gajškove ima Ptuj kot neka butična kulturna prestolnica tega dela Evrope veliko možnosti za uspešno kandidaturo.

Veduta Ptuja; foto: ptuj.info

Projekt sta županom občin Spodnjega Podravja na izrednem kolegiju predstavila ptujski književnik Aleš Šteger, ki je bil še pred kratkim vodja programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK 2025, in idejni vodja projekta Mitja Čander, ki je bil tudi programski vodja Maribor EPK 2012. Tako Šteger kot Čander, ki sta bila do nedavnega vpeta v lendavsko kandidaturo, a sta se po lokalnih volitvah z novim vodstvom občine razšla, sta vse župane ptujskega območja pozvala k sodelovanju.

Kandidaturo za EPK za leto 2025, ko bo ta naziv pripadel enemu od slovenskih mest, so sicer ob Lendavi napovedali še v Ljubljani, Novi Gorici in Kranju.
Vir: STA, foto: ptuj.info