Na Ptuju Rimljani, na Destrniku kmečki praznik, lükarski v Dornavi

ptuj, rimske_igre, destrnik, kmečki_praznik, dornava, lükari

Pestro poletno dogajanje na Ptujskem

Predzadnji avgustovski konec tedna je bila na širšem Ptujskem v znamenju večjih, že tradicionalnih poletnih dogodkov. V najstarejšem slovenskem mestu so se v nedeljo zaključile X. Rimske igre z rimskim kampom Poetovio na Štukih, ki jih je pripravilo ptujsko društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX.

Utrinek s sobotne rimske povorke na Ptuju. Foto: FB, Peter Mesarič

V treh dneh so se številnim obiskovalcem predstavile rimske legije, rimske družine, društva in skupine iz okoliških krajev. V sobotni rimski povorki so ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav je na zanimiv način predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Desete rimske igre so zaključili s počastitvijo Trajanovega stebra, z razglasitvijo zmagovalcev letošnjih iger – letos je to familia Valerius Rogoznica. Ob 17. uri so se pri glavnem stebru zahvalili bogovom in se poslovili do prihodnjega leta. Na facebook strani pa je Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX takoj po zaključku iger napisalo:

»Iskrena zahvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k izvedbi X. Rimskih iger. Končali smo še en krasen projekt, kateri zagotovo ne bi bil enak brez vas. Hvala vam in se vidimo ponovno prihodnje leto od 16. do 19. avgusta. Ab imo pectore (Iz vsega srca).«

Praznično, veselo na Destrniku in v Dornavi

Na Destrniku so gospodinje pripravljale gibanice in krapce. Foto: TD Destrnik
Na letošnjem kmečkem prazniku so predstavili nekoč zelo pomembno rastlino lan in njeno vsestransko uporabnost. Foto: TD Destrnik

Na Destrniku je minuli konec tedna potekal že 36. Kmečki praznik. V nedeljo popoldan so obiskovalcem turistične prireditve predstavili projekt Od lanu do platna, nato pa so opravili razglasitev najlepše hiše v občini Destrnik. Člani Turistično-etnografskega društva Lükari Dornava so tudi na letošnjem Lükarskem prazniku pripravili zanimiv program, bogato etnografsko in kulinarično razstavo, posebej zanimiv je bil etnografski prikaz del od priprave do trženja lüka, na lükarskem prazniku pa ni manjkalo lükarskih specialitet, ki jih znajo pripraviti le v Dornavi.

TM

Foto: Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX, Peter Mesarič, TD Destrnik