Na Ptuju podelili vinska odličja

V refektoriju Minoritskega samostana na Ptuju je bila v soboto, 6. aprila slavnostna podelitev ob zaključku tradicionalne prireditve Vino Ptuj 2019. Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze (DVS) je že devetindvajsetič podelilo bronaste, srebrne in zlate diplome,  velika priznanja ptujskega ocenjevanja ter razglasili prvake sort in šampione.

Foto: TM
V Minoritskem samostanu je bilo 29. ocenjevanje vin že 20. marca, ko je strokovna komisija ocenila 142 vzorcev in kar dobrih 59 odstotkov vin je doseglo oceno 18,01 točke in več, 32,39% vin je bilo v kakovostnem razredu, vin namizne kakovosti pa skorajda ni bilo, je bila ugotovitev komisije.
Prvaki sort na Vino Ptuj vsako leto prejmejo medaljo z likom Probusa; foto: TM

Uvodni pozdrav sta imela novi predsednik DVS Haloze Zvonko Arnečič in nekdanji predsednik, član organizacijskega odbora Edi Hojnik. Oba sta pohvalila trud vinogradnikov in vinarjev, čestitala za odličen letnik 2018 in poudarila, da ima društvo tudi že načrte za jubilejno ptujsko ocenjevanje, ki bo prihodnjo pomlad.

Letošnji nagrajenci na Vino Ptuj 2019; foto. Ars Poetoviensis

»Z doseženo kakovostjo ne smemo biti povsem zadovoljni«

Letošnje, že 29. ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze je bilo znova odlično organizirano. Povprečna ocena vseh ocenjenih vin je zavidljivih 18,08 točke, kar vinarje uvršča v sam vrh ocenjevanj v vinorodni deželi Podravje, je po ocenjevanju povedala Tadeja Vodovnik Plevnik, predsednica ocenjevalne komisije.

»Vinogradniki in kletarji so več ali manj vešči in znajo dobro izkoristiti »ponudbo« narave, ki je vsako leto »drugačna« in pridelati zanimiva, dobra in všečna vina. Z doseženo kakovostjo pa ne smemo biti povsem zadovoljni, saj bi pri nekaterih vinih lahko bilo še boljše. Pri tistih vinih, kjer smo zaznali težave, bo potrebno ukrepati čimprej,« je še poudarila Tadeja Vodovnik Plevnik.

Slavnostnega dogodka so se ob vinskih vitezih omizja Ptuj – Ormož udeležili tudi podžupan MO Ptuj Marjan Kolarič, županja občine Cirkulane Antonija Žumbar, župana občin Podlehnik in Videm, Sebastian Toplak in Branko Marinič, 7. ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič, kulturni utrinek pa je dodala vokalna skupina Mladi veseljaki.

Slavnostne podelitve v Minoritskem samostanu so se udeležili številni gostje in nagrajenci; foto: Ars Poetoviensis

Letošnji prvaki sort

Prvaki sort na Vino Ptuj vsako leto prejmejo medaljo z likom Probusa in med letošnjimi nagrajenci so vinarji: Ivan Glavica iz Gruškovca pri Cirkulanah (zvrst 2018), Vina Lubaj iz Kidričevega (šipon 2018), Slavko Visenjak iz Moškanjcev (laški rizling 2018), Marjan Kramer iz Lancove vasi (renski rizling 2018), Anka in Miroslav Majhen iz Cestice (sivi pinot 2018), Marjan Kostanjevec iz Stojncev (sauvignon 2018), Maks Kropec iz Sel (muškat otonel 2018), Boštjan Žumbar iz Pristave pri Cirkulanah (rumeni muškat 2018) in Martin Žuna iz Cirkulan (traminec 2018).

Trije šampioni

Šampion ocenjevanja vin na Ptuju je najvišje priznanje, ki ga Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze podeli le najboljšim po oceni strokovne komisije.

Letos je bilo ocenjenih 142 vzorcev; foto Ars Poetoviensis

Letos so se v družbo najboljših vinarjev, dobitnikov kipca Bakhosa, ki ga je izdelal ptujski kipar in restavrator Viktor Gojkovič, vpisali: vinogradniška družina Pungračič iz Drenovca – prejeli so naziv šampiona vin rednih trgatev – suha vina, nagrajen pa je bil rumeni muškat 2018 z oceno 18,30; vinar Marjan Kramer iz Lancove vasi je je prejel šampiona vin rednih trgatev – polsuha vina, nagrajen pa je bil renski rizling 2018 z oceno 18,37; šampiona med polsladkimi in sladkimi vini pa je prejel vinar Mitja Golob iz Zagojičev. Nagrajen je bil laški rizling – suhi jagodni izbor 2017 (ocena 19,60).

Foto: TM, Ars POETOVIENSIS