Na Ptuju konec tedna že 28. razstava Dobrote slovenskih kmetij

ptuj, razstava, dobrote slovenskih kmetij

Letos prijavljenih 1191 izdelkov, prvič v ocenjevanju čaji

V mestni hiši na Ptuju je bila danes novinarska konferenca, na kateri so organizatorji državne razstave Dobrote slovenskih kmetij predstavili vse podrobnosti pred petkovim slovesnim odprtjem že osemindvajsete razstave, katere častni pokrovitelj je letos predsednik republike Slovenije Borut Pahor. Na petkovo otvoritveni slovesnosti, ki bo ob 14. uri, bo imel predsednik republike slavnostni nagovor, na osrednjem odru pa bo zbrane nagovoril tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vabljeni v mesto tisočerih dobrot! Foto: TM

Letos so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 1191 izdelkov v 15 skupinah, novost so čaji, drugo leto zapovrstjo pa so ocenjevali slovenski med. V sredo bodo na Ptuju ocenili še zadnje izdelke iz žit. Kot je povedal predsednik org. odbora Peter Pribožič, je v ocenjevanju tretje leto zapore največ mlečnih izdelkov, sledijo krušni in mesni, po številu prijavljenih izdelkov je v ospredju podravska regija, osrednje mesto na razstavi pa ima letos Pomurje.

Župan MO Ptuj Miran Senčar je poudaril, da dobrote vsako leto znova bogatijo bogato ponudbo prireditev v najstarejšem slovenskem mestu, da ima ta vseslovenski praznik kulinarike za Ptuj velik pomen, zato je po njegovem smiselno ohraniti in razvijati ta projekt tudi v prihodnje.

Z razstave dobrot brezplačno na ogled stalnih zbirk na Ptujskem gradu

Kot je poudaril direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek, na tridnevni prireditvi pričakujejo okoli 12 tisoč obiskovalcev, lani jih je bil okrog 11 tisoč, vstopnice bodo tudi letos po simbolični ceni, novost pa je ta, je poudaril Rebernišek, da bo s to vstopnico mogoč brezplačen vstop v stalne muzejske zbirke na Ptujskem gradu. Dodal je še, da je razstava vsako leto tudi velik finančni zalogaj, vreden okoli 85 tisoč evrov, MO Ptuj iz proračuna nameni 13 tisoč evrov, pa tudi, da je vse težje je pridobiti dodatna sponzorska sredstva. Letos se dobrotam pridružuje tudi Salon sauvignon, festival vina, kulinarike in umetnosti na Ptuju, ki vrata odpira 20. maja v dominikanskem samostanu.

TM, Foto: Črtomir Goznik