Na Ptuju konec aprila šesti slovenski vinogradniško-vinski kongres

Na Ptuju bo med 21. in 22. aprilom potekal šesti Slovenski vinogradniško-vinski kongres, ki bo na enem mestu združil vinogradnike, vinarje ter strokovnjake s področja vinogradništva in vinarstva. Organizatorji dogodka so pripravili bogat in tudi mednarodno obarvan program, v okviru katerega bodo osvetlili tudi prihodnji razvoj v panogi.

“V zadnjih 20 letih smo govorili o težavah na področju zmanjševanja vinogradniških površin, težavah s prodajo in cenovno politiko. Zdaj pa vsi skupaj ugotavljamo, da vinogradništvo v zadnjem času prihaja v svetlejše čase,” je stanje v panogi na današnji predstavitvi dogodka v Ljubljani orisal vodja organizacije kongresa in direktor ptujskega zavoda v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Andrej Rebernišek.

Poleg KGZS – Zavoda Ptuj pri organizaciji dogodka sodelujejo tudi mariborska fakulteta za kmetijstvo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavod za turizem Ptuj. Zadnji Slovenski vinogradniško-vinski kongres je sicer potekal pred šestimi leti v vinorodni pokrajini Posavje.

Kot je za pojasnila Mojca Jakša s kmetijskega ministrstva, bodo njihovi predstavniki na kongresu spregovorili o možnostih finančnih pomoči vinogradnikom in vinarjev iz evropskih kmetijskih skladov in novostih, ki se obetajo glede označevanja samih vin.

“Gre za obvezo označevanja energijske vrednosti in sestavin. Vino se počasi enači z ostalimi živili, kjer so ti podatki obvezni,” je poudarila sogovornica in dodala, da so rešitve na tem področju na ravni EU še vedno v pripravi.

Predstavniki Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa bodo udeležencem kongresa predstavili stanje in ukrepe glede bolezni vinske trte zlate trsne rumenice, s katero se v zadnjem letu srečujejo predvsem v severovzhodnem delu Slovenije.

Salon Sauvignon, ki se bo odvijal po zaključku kongresa, bo ponujal priložnost za degustacijo vrhunskih sauvignonov iz Slovenije in tujine. Udeleženci bodo lahko spoznali najnovejše trende na področju pridelave in zorenja te priljubljene sorte ter se srečali s priznanimi vinarji in strokovnjaki. Poleg tega bodo na dogodku potekale tudi delavnice in master classi, ki jih bodo vodili ugledni strokovnjaki iz sveta vina.

Med drugim bodo na Salonu Sauvignon razglašeni šampioni 9. festivala Salon Sauvignon, kar bo priložnost za udeležence, da spoznajo najboljše vina te sorte in izmenjajo izkušnje s pridelovalci.

Dogodek se bo zaključil s sproščenim druženjem, kjer bodo udeleženci lahko okušali različne sauvignone in izmenjali vtise ter navezali stike za sodelovanje v prihodnosti.

Organizatorji šestega Slovenskega vinogradniško-vinskega kongresa in Salona Sauvignon vabijo vse, ki jih zanima svet vinogradništva in vinarstva, da se udeležijo tega izjemnega dogodka. Ne zamudite priložnosti za razširitev znanja, spoznavanje novih ljudi, izmenjavo izkušenj ter odkrivanje najboljših vin slovenskih in tujih pridelovalcev.

Za več informacij o dogodku in prijave obiščite spletno stran kongresa ali se obrnite na organizatorje. Vabljeni na Ptujski šesti slovenski vinogradniško-vinski kongres in Salon Sauvignon, kjer boste lahko iz prve roke izvedeli več o trenutnih trendih in prihodnosti vinogradništva in vinarstva ter spoznali najboljše sauvignone iz Slovenije in tujine. Ne zamudite te edinstvene priložnosti za učenje, povezovanje in uživanje v dobri družbi ter vrhunskih vinih!

Vir: www.kgz-ptuj.si in net-tv.si

MR