Na Ptuju jutri predstavniki slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij

agraslomak, zamejci, ptuj, peta obletnica

Slovesnost ob 5. obletnici ustanovitve koordinacije Agraslomak

V poročni dvorani mestne hiše na Ptuju bo jutri, v petek, 19. maja, ob 10. uri krajša slovesnost ob 5. obletnici ustanovitve koordinacije Agraslomak, slovenska manjšinska kmetijska koordinacija.

Izjave za medije bodo podali: mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na MKGP, Štefan Domej, predsednik Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov in Franc Fabec, predsednik Kmečke zveze Trst. Delegacija predstavnikov slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške se bo popoldan ob 14. uri na Ptuju udeležila še slovesnega odprta 28. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij.

Maja 2012 so na Ptuju podpisali listino o ustanovitvi slovenske zamejske kmetijske koordinacije Agraslomak.
Foto: splet

Ideja za ustanovitev koordinacije AGRASLOMAK je bila dana na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano arca 2012 ob priliki sestanka predstavnikov slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. S slavnostnim podpisom ustanovne listine 17. maja 2012 je bila ustanovljena koordinacija AGRASLOMAK. Njen namen in cilj je medsebojno povezovanje slovenskih zamejskih kmetijskih struktur v vseh štirih sosednjih državah, kjer živi slovenska manjšina. Pomembna je izmenjava znanja in dobrih praks na področju kmetijstva, medsebojno spoznavanja ter skupno sodelovanje in nastopanje na posameznih dogodkih, kot so »Dobrote slovenskih kmetij«, Srečanje kmetov petih dežel na avstrijskem Koroškem, promocija turističnih kmetij na regati Barkovljanki v Trstu pod skupnim naslovom »Turistične kmetije brez meja«, vsakoletno srečanje na sejmu AGRA z ministrom mag. Dejanom Židanom in Gorazdom Žmavcem ter skupna delovna srečanja dvakrat letno, vsakokrat v drugi sosednji državi pri posamezni slovenski zamejski kmetijski organizaciji.

TM, Vir: MO Ptuj