V porodnišnici na Ptuju sporočajo, da sledijo ukrepom, ki so družbeno odgovorni v nastali situaciji.

 

Tako kot v drugih porodnišnicah, so tudi pri njih omogočili prisotnost partnerja/spremljevalca pri porodu.

Na željo porodnice se bodo poslužili moderne tehnologije in fotodokumentirali porod, prvi stik, mamo in novorojenčka.

Posvet za nosečnice in njihove partnerje

Ginekološko – porodni oddelek SB Ptuj vabi danes vse nosečnice in njihove partnerje na posvet o porodu in porodni analgeziji v porodnišnici Ptuj. Z različnih zornih kotov bodo z vami poklepetali ginekologi, porodničarji, babice, medicinske sestre in anesteziolog.

Dogodek bo potekal pred vhodom v porodnišnico, 24. 6. 2020, ob 15.30 uri.

V primeru slabega vremena bodo dogodek prestavili.

Porodnišnica

V porodnišnici Ptuj se letno rodi 800 do 900 novorojenčkov. Porodnišnica je opremljena s sodobnimi posteljami, CTG aparati in UZ aparati. Imamo tudi blazine, žoge, gugalnike, porodno posteljo z masažo za porode v drugih položajih in glede na individualne želje porodnic. Ob porodu se skušamo v skladu s strokovnimi smernicami približati vsaki porodnici. To je naša prednost, prednost manjše porodnišnice.

V sklopu porodnega bloka imamo tri enoposteljne porodne sobe, v največjo imamo možnost dodati še dodatno posteljo. V sprejemni ambulanti porodnega bloka pacientko sprejmemo, posnamemo CTG. Prehod iz domačega okolja v porodne sobe smo omehčali tudi s posebno opremo naše sobe, ki jo imenujemo dnevna soba in jo uporabljamo za različne namene. Imamo tudi sobo za ženske z začetnimi popadki, ki je v okviru porodnega bloka, kjer žensko nadzorujejo in jo spoznavajo naše babice. V sobi za intenzivni nadzor otročnice v sklopu porodnega bloka preživita mama in otrok skupaj že prve ure po carskem rezu.

Na oddelku za otročnice je deset sob. Dve sobi sta opremljeni v nadstandardni sobi, kjer ponujamo sobivanje tudi očetom. Ostalih osem sob je dvoposteljnih. Če oddelek ni prezaseden omogočamo mamicam, da so po želji lahko same v sobi s svojim otrokom. Za posebno nego novorojencev imamo na razpolago tri inkubatorje, baby-therm, pulzni oksimeter, monitor in tri lučke za fototerapijo. Imamo tudi bilirubinometer, UZ aparat za oceno kolkov in aparat za kontrolo sluha. Za naše novorojence 24 ur na dan skrbijo izkušeni pediatri.

Po preselitvi v novo porodnišnico leta 1991 so se v ptujski bolnišnici ustvarili zelo dobri pogoji za nosečnice, porodnice in novorojence, ki jih s prijaznostjo in delom v skladu s strokovnimi smernicami skušamo še vsak dan izboljšati.

24 urno sobivanje mater in otroka je pri nas ustaljena praksa. Otrok in mama sta ločena samo takrat, kadar je to v njuno dobro. Zelo si prizadevamo spodbujati dojenje in smo na tem področju zelo uspešni. Smo novorojencem prijazna porodnišnica od leta 1999. Leta 2012 smo imeli ponovno Unicefovo ocenitev glede kriterijev novorojencem prijazna porodnišnica, naziv smo ponovno potrdili, unicefova komisija nas je ocenila kot nadpovprečne.

Kaj prinesti s seboj in kaj priskrbi porodnišnica

Nosečnica mora ob sprejemu predložiti sledečo dokumentacijo:

  • kartico ZZZS
  • napotnico
  • materinsko knjižico z vsemi pripadajočimi izvidi
  • originalni dokument o krvni skupini in Rh faktorju
  • izvide specialista, če se zdravi za kakšno posebno bolezen

Za bivanje na oddelku bo mamica potrebovala pripomočke za osebno higieno in copate.Oddelek poskrbi za halje, srajce in copate, kar lahko, v kolikor želite, tudi prinesete od doma. Za novorojenčka za čas bivanja v porodnišnici lahko prinesete plenice za enkratno uporabo, nogavičke in rokavičke ter krtačko za laske. Obisk šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu. Ne glede na udeležbo v materinski šoli je prisotnost spremljevalca ali kogarkoli, ki ga porodnica želi imeti ob sebi pri porodu plačljiva. Ležalna doba porodnice je povprečno tri dni. Dva dni po spontanem porodu in pet dni pri carskem rezu. Čas namenjen obiskom: od ponedeljka do petka od 15. do 16. ure, nedelje in prazniki od 14. do 15.ure. Pri mamici sta lahko istočasno samo dva obiskovalca. Na pobudo mnogih mamic smo omejili obiske na najožje družinske člane (oče otroka, otroci in starši).

Vir: SB Ptuj

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR