Na Ptuju državno tekmovanje Kaj veš o prometu

kaj veš o prometu, državno, ptuj

Nastopilo 65 najboljših tekmovalcev

Na OŠ Ljudski vrt so konec minulega tedna organizirali 26. državno tekmovanje Kaj veš o prometu pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ptuj Mirana Senčarja. V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 141 osnovnih šol in skupno 1.260 učencev. Sobotnega državnega tekmovanja na Ptuju se je udeležilo 55 učencev kolesarjev ter 10 učencev tekmovalcev s kolesi z motorjem.

V letošnjem šolskem letu je bilo izvedenih tudi 41 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj, kjer je sodelovalo preko 80 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven.

Sicer pa v okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev organizirajo na Javni agenciji RS za varnost prometa državno tekmovanje kot zaključek akcije. Tekmovanja Kaj veš o prometu imajo večdesetletno tradicijo in predstavljajo pomembno nadgradnjo usposabljanja za vožnjo kolesa v osnovnih šolah. Osnovni namen tekmovanj je dodatna spodbuda za učenje prometnih pravil in varnega ravnanja na kolesu pri otrocih in mladostnikih ter razvijanje zdrave tekmovalnosti z vključenim velikim številom sodelujočih otrok.

Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zagotavlja tudi spletni portal za usposabljanje in izvedbo kolesarskih izpitov na osnovnih šolah. V letošnjem šolskem letu je do sedaj kolesarske izpite preko on-line sistema opravljalo več kot 26.472 učencev, večinoma 5. razreda, iz več kot 400 osnovnih šol.

TM, vir: JA RS za varnost prometa

Foto: TM (posnetek je z regijskega tekmovanja v Vidmu)