Na Ptuju danes praznika vina

Že vse od petka, 8. novembra, na Ptuju potekajo prireditve v sklopu letošnjega martinovanja, osrednji dogodek pa je v najstarejšem slovenskem mestu danes. Nekaj po 11. uri so na Ptuju imenovali osmo vinsko kraljico.

Zavod za turizem Ptuj je tudi ob letošnjem martinovanju pripravil pester program z Martinovo tržnico, na kateri se vse od petka predstavljajo vinarji in ponudniki kulinaričnih dobrot. Pripravili so tudi vinsko potepanje po mestu in pokušino izvrstnih avtohtonih vin izpod rok ptujskih vinarjev. V času martinovanja so na Ptuju uvedli tudi začasne zapore nekaterih ulic; Miklošičeve, Krempljeve in Ulice heroja Lacka.

Eva Gašperšič danes predaja krono

Na god sv. Martina, 11. novembra, so v poročni dvorani Mestne hiše na Ptuju pripravili sprejem članov FECC Slovenije, vinskih kraljic, vitezov vina slovenskega in evropskega reda ter princev karnevala. Ob 10. uri je bila že slavnostna otvoritev martinovanja, po 11. uri pa je sledilo imenovanje 8. ptujske vinske kraljice na Mestnem trgu. Novi vinski kraljici bo krono po dveh letih predala sedma ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič.

Sedma ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič danes predaja krono novi kraljici; foto: arhiv MO Ptuj, foto Langerholc

Sejem in Kuhna na dvorišču Fürstove hiše

Od 11. ure je na dvorišču Fürstove hiše obiskovalcem na voljo Kuhna na dvorišču s ponudbo Martinove kulinarike s hišnim vinarjem, v sklopu tega poteka tudi tradicionalni Fürstov sejem lokalnih/domačih unikatnih izdelkov in pridelkov.

Danec vabi tudi Kuhna na dvorišču …

Sicer pa bo danes ob 14. uri v cerkvi sv. Jurija na Ptuju še sveta maša z blagoslovom mošta, praznovanje Martinovega pa se bo nato nadaljevalo na Mestnem trgu.

Vir. Zavod za turizem Ptuj