Na Ptuju danes mednarodna karnevalska povorka

kurentovanje, ptuj, mednarodna-povorka

Vrhunec 58. Kurentovanja na Ptuju bo današnja Mednadrodna pustna povorka, ki se prične ob 13. uri in na kateri pričakujejo okoli 50.000 obiskovalcev. Nastopilo bo 71 skupin, med njimi je 41 likov in karnevalskih mask, skupaj pa bo v povorki sodelovalo 2500 nastopajočih iz Slovenije, Makedonije, Hrvaške, Belgije, Slovaške, Srbije, Češke in Francije. Povorka bo ob 13. uri krenila iz Potrčeve ceste.

Utrinki z Mednarodne pustne povorke. Foto: Langerholc

Povorko si bodo med drugimi ogledali tudi častni pokrovitelj premier dr. Miro Cerar, predstavniki veleposlaništva ZDA, Japonske in Rusije, podpredsednik BIH Milan Dunović, predstavniki in delegacije pobratenih in partnerskih mest: Burghausen, Nemčija, Seeboden, Avstrija, Srenska Mitrovica, Srbija, Varaždin, Hrvaška, Nagykanizsa, Madžarska. Pride tudi minister za zamejce Gorazd Žmavc, državna sekretarka tega ministrstva dr. Aleksandra Pivec, mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Tanja Roženberg in Damjana Pečnik, državna sekretarka Ministrstva za kulturo.
Ob koncu povorke bodo v karnevalski dvorani razglasili zmagovalce najboljših mask, ki bodo skupno prejele nagrade v vrednosti 8000. Po koncu povorke se dogajanje v mestu nadaljuje z ansamblom Aplavz, glasbo, krofi, domačo hrano in veselo zabavo. Dostop do mestnega jedra in nekaterih parkirišč bo zaradi zapor cest med dogodki in popolne zapore cestnega mostu otežen, zato vam svetujemo, da upoštevate spremenjeno prometno signalizacijo in predvidite zapore cest na trasah povork.
Promet v posameznih ulicah bo oviran ali onemogočen od 11.30 ure do približno 17.30 ure.

Vir: PR Kurentovanje

Trasa povorke: Potrčeva cesta – Slomškova ulica – Miklošičeva ulica – Mestni trg – Krempljeva ulica – Minoritski trg – smer mestni park – Čučkova ulica (z motornimi vozili pa smer podvoz na Ormoški cesti – Rogozniška cesta – Puhova ulica – Qcenter.
Za sodelujoče maske in like ter skupine v povorki bodo vozili nepretrgano kot krožna linija 4 avtobusi (OŠ Mladika, parkirišče pri stadionu – karnevalska dvorana), od 13.30 do 17. ure, od 17. do 20 ure pa 1 avtobus, krožno, da se lahko udeleženci vrnejo v mesto.

Obiskovalce nedeljske povorke prosijo, da se na prireditev odpravijo pravočasno.
Zemljevid vseh parkirišč je na voljo na povezavi js-ptuj.si/parkirisca.

Zaradi nemotene izvedbe povorke bo zaprto parkirišče na Čučkovi ulici. Za promet bo ves čas odprta Osojnikova cesta v obe smeri. Iz smeri mestnega jedra in iz smeri Orešja in Vurberka bo označen obvoz, ki bo potekal v smeri Maistrova ulica – Volkmerjeva cesta – Kraigherjeva ulica – Ulica 5. prekomorske – Župančičeva ulica (mimo OŠ Ljudski vrt) – Vodova ulica – Ulica Jožefe Lackove – Slovenskogoriška cesta in nato smer Lenart ali smer desno na Osojnikovo cesto. Promet v smeri Dravska ulica – podvoz na Ormoški cesti bo možen šele po zaključku povorke.

Pustni ponedeljek v znamenju povorke vrtcev

Povorka vrtcev bo na pustni ponedeljek. Foto: Marko Pigac

V ponedeljek, 12. februarja, ob 10 uri se bo po ptujskih ulicah sprehodila povorka vrtcev, največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope, kjer bo sodelovalo 17 vrteških enot. Povorka se bo pričela na Vičavi, nadaljevala po Dravski ulici do Mestnega trga, Murkove ulice, Prešernove ulice in zaključila na Vičavi.
Pokop pusta na pustni torek
V ponedeljek, 12. februarja, ob 17. uri bo pred Mestno občino Ptuj potekal še zadnji prikaz kurentov/korantov, pred velikim pustnim torkom in pokopom pusta, 13. februarja, ko se bodo Ptujčanke in Ptujčani ob 13. uri podali na zadnjo rajanje v času med svečenico in pepelnico do poznih jutranjih ur, ter se s pokopom pusta poslovili od petega letnega časa.
Tm, PR Kurentovanje