Na Ptuju danes barvita humanitarna akcija slikopleskarjev

Nekaj slovenskih slikopleskarjev bo ta petek, 22. novembra, v okviru dobrodelne akcije  polepšalo prostore na oddelku za pediatrijo in na porodnem oddelku Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Slikopleskarji bodo danes olepšali prostore v ptujski porodnišnici in pediatriji. Foto: arhiv Št, tednik, Črtomir Goznik
Pred dvema desetletjema so slovenski slikopleskarji in črkoslikarji začeli prav posebno humanitarno akcijo. V teh letih so polepšali in poživili stene številnih zavodov, od vrtcev do osnovnih šol in bolnišnic po Sloveniji.

Brezplačno, s pomočjo sponzorjev bodo letos polepšali prostore dveh oddelkov ptujske bolnišnice, utrip humanitarne akcije pa bo mogoče čutiti danes v ptujski bolnišnici. Po prvih ocenah bo vrednost opravljenih del znašala okoli 25.000 evrov.

Spomnimo, da si je humanitarno akcijo slikopleskarjev leta 1999 zamislil Branko Goričan, takratni predsednik gradbene sekcije pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Ptuj. Na začetku je bil v sklopu akcije tudi tekmovalni del, sedaj je akcija v celoti humanitarna. V akciji slikopleskarji s prostovoljci iz humanitarnih skupin izvajajo slikopleskarska dela v ustanovah, ki jim za obnovo stavb primanjkuje finančnih sredstev. Slikopleskarji tako v enem dnevu prenovijo prostore ene od javnih ustanov, kot so bolnišnice, šole ali vrtci, pri tem pa izbirajo tiste, ki  tovrstno prenovo najbolj potrebujejo, pri tem pa stremijo k temu, da bi bila akcija vsako leto v drugi regiji.

Ptujska bolnišnica, ki letos obeležuje 145 let strokovnega delovanja, 70 let otroškega oddelka in 15 let gastroenterološke pediatrične ambulante, je v nekaterih bolnišničnih prostorih dejansko potrebna prenove. Žal imajo sredstev za redno vzdrževanje in prenove premalo, humanitarne akcije, kot je dolgoletna slikopleskarska, pa so več kot dobrodošle.

Veselijo se barvne prenove prostorov, v katerih bodo pacienti imeli prijetnejše bivanje. Foto: arhiv SB

Z leti prerasla v enega večjih in odmevnih humanitarnih projektov v državi

Samo akcija ima več namenov, po povedali v organizacijskem odboru, ki ga letos vodi Aleš Goričan, saj je poleg humanitarnega dela pomembno zlasti stanovsko druženje slikopleskarjev, v katerem se spoznavajo kolegi iz stroke in se družijo s podmladkom, obenem pa vsi navezujejo tudi tesnejše stike z domačimi proizvajalci barv, premazov in ponudnikov različnih gradbenih materialov in orodij. In dejstvo je, da je humanitarna akcija slikopleskarjev z leti prerasla v enega večjih in odmevnih humanitarnih projektov v državi.

Na letošnji akciji bo sodelovalo 50 mojstrov slikopleskarjev in prostovoljcev

Letošnje humanitarne akcije se bo udeležilo 50 mojstrov slikopleskarjev in prostovoljcev iz humanitarnih skupin, med njimi bo tudi šest dijakov srednje gradbene šole Kranj, ki se izobražujejo za poklic slikopleskarja.

»Vsi skupaj bodo opravili preko 500 delovnih ur in v enem dnevu prepleskali 1.800 m2 stenskih površin ter drugih površin (vrata in vratni podboji, zaščitne obloge na stenah), za kar bodo rabili preko 500 litrov barv in premazov ter vse potrebne valje, valjčke, čopiče, pokrivni papir, zaščitne folije ter zaščitne lepilne trakove. Vrednost opravljenih del bo tako znašala okoli 25.000 evrov. Dela se bodo opravljala na hodniku in v bolnišničnih sobah oddelka za pediatrijo ter na hodniku porodnega oddelka. Pri tem se bodo prebarvale stene hodnika in stene nekaj bolnišničnih sob ter vrata in vratni podboji,« je pred petkovo humanitarno akcijo pojasnil vodja letošnje akcije.

Foto: arhiv Št. tednik, Črtomir Goznik

Gostje bodo prijeli za valjčke in skupaj simbolično prepleskali del sten hodnika

Po dopoldanski kratki predstavitvi letošnje humanitarne akcije slikopleskarjev bo sledil še skupinski ogled prenove prostorov oddelka za pediatrijo in porodnega oddelka. Na dogodku se jim bo pridružila tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Po skupinskem ogledu se bo županja skupaj z direktorico Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj Anico Užmah in predsednikom Lions kluba Ptuj Primus Sandijem Krambergerjem pridružila humanitarnim slikopleskarjem. Tudi oni bodo prijeli za valjčke in skupaj simbolično prepleskali del sten hodnika pediatričnega oddelka. Po simboličnem pleskanju hodnika bo predsednik Lions kluba Ptuj Primus Sandi Kramberger Splošni bolnišnici Ptuj predal stenska didaktična igrala za najmlajše.

Foto: SB Ptuj, arhiv Št. tednik, Črtomir Goznik