Na Ptujskem gradu se obeta peti festival Veni vidi vino mlado

V Slavnostni dvorani Ptujskega gradu je bila dopoldne novinarska konferenca, na kateri so predstavili bližajoči se vinski festival Veni vidi vino mlado. Festivalski dogodek bo na Ptujskem gradu v soboto, 19. januarja.

Na Ptujskem gradu se obeta mlado, živo in iskrivo dogajanje.
5. vinski festival Veni vidi vino mlado bo ponovno ponudil najboljša mlada vina vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Organizatorji napovedujejo, da bo festival v marsičem prelomen; umestili so ga v prestižno okolje starega ptujskega mestnega jedra in v drugo polovico januarja tega leta, ko bodo mlada vina letnika 2018 že pokazala svoj dodelani značaj. V pokušino bodo ponudili preko šestdeset vzorcev mladih vin vsaj dvajsetih vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Cena pokušine je 8 evrov.

Na današnji novinarski konferenci so med drugim povedali, da bodo odlična mlada vina »poročili« s štajersko kulinariko, ki jo bo pripravila Štajerska hiša kulinarike in postregla v Grajski kavarni. Na izbiro bo kurji ajmoht ali kurja obara, sirov krožnik z izbranimi siri in ptujski ‘hot dog’ – pečenica, bučni kruh, kislo zelje. Obiskovalcem festivala bo svoja vrata odprla tudi Grajska vinska klet.

Festival VENI VIDI VINO MLADO bo v soboto, 19. januarja, med 13. in 19. uro v Romanskem palaciju na Ptujskem gradu.

Simon Toplak, predsednik Vinsko turistične ceste Srednje Slovenske gorice (VTC 13), je povedal, da so vinarji z območja Srednjih Slovenskih goric in Haloz veseli, da lahko svoja vina predstavijo v tako izbranem okolju, kot je Romanski palacij na Ptujskem gradu.

»Vinogradništvo in vinarstvo je stoletja doma v teh krajih, na njem sloni velik del bogastva naše vinorodnega pokrajine in kulturnega izročila naših ljudi. Za nami stojijo mladi rodovi vinogradnikov in vinarjev, zato se za prihodnost ne bojimo,« je še dejal Toplak.

Veni vidi vino mlado je priložnost, da prvič v letu 2019 pokusimo to, kar so nam vinogradi, ki sodijo med svetovne vinske lege, dali v letu poprej, pa je povedal Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.
»Pred nami je ponovno dober letnik – količinsko obilnejši, z izraženo sortnostjo, lahkoten, svež in z nekoliko nižjimi alkoholi. Kot tak se bo odlično podal h kulinariki. Del tega ujemanja bomo lahko pokusili tudi na festivalu, saj bodo kulinarični mojstri Štajerske hiše kulinarike pripravili kulinarične kreacije prav na temo mladih vin Srednjih Slovenskih goric in Haloz.«

Organizatorji, partnerji in sponzorji festivala, sodelujoči vinarji

Sodelujoči vinarji: Vina Zavec, Vinogradništvo Horn, Vinogradništvo Kramer Ivan, Vinogradništvo Kramberger, Vinogradništvo Breznik, Vinogradništvo Potrč, Druzovič Mojca in Marjan, Vinogradništvo Vršič, Vinogradništvo Toplak, Vinogradništvo Herga, Vina Rebernišek, Ptujska klet d.o.o., Kobal vina Petoviona d.o.o., Vinogradništvo Gorjup, ŠC Ptuj – Biotehniška šola Ptuj, Vinogradništvo Kovačec Ivan, Vina Frešer, Vinogradništvo Druzovič Simon, Vinogradništvo Žnuderl, Vinogradništvo Reberc.
Organizatorja festivala: Vinsko turistična cesta 13 in Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj.
Partnerji: Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Štajerska hiša kulinarike, Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje, Radio Tednik Ptuj, Salon Sauvignon Ptuj.
Sponzorji: Kmetijska zadruga Ptuj, Perutninarska zadruga Ptuj, Agro zavarovalnica.

Organizatorji vinskega festivala so danes predstavili vsebino in glavne poudarke iz programa.

Vse več je zanimanja za degustacijo vin v grajski kleti

Da na Ptujskem gradu težijo k odprtemu, živemu muzeju in zato z veseljem pomagajo in sodelujejo pri dogodkih, tokrat tudi pri organizaciji prireditve Veni vidi vino mlado, pa je povedal dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Hkrati je še poudaril, da si že nekaj časa si prizadevajo oživeti tudi dogajanje v Grajski vinski kleti. »Lani je bil, zahvaljujoč Lions klubu Ptuj, obnovljen vinski sod velikan, vse več je zanimanja za degustacijo vin v grajski kleti. Poleg tega dogodka z vinsko tematiko bo tudi letos na Ptujskem gradu organiziran Grajski vinski praznik in še veliko drugih dogodkov,« je še povedal Lorenčič.

Zraven tudi mladi iz društva Podeželske mladine Spodnjega Podravja

Uroš Kovačec, član upravnega odbora Podeželske mladine Spodnje Podravje in mladi vinogradnik: »Člani društva Podeželske mladine Spodnje Podravje smo ponosni, da lahko sodelujemo na tako odmevnem dogodku, saj smo tesno povezani z vinogradništvom. Kar nekaj nas nadaljuje tradicijo pridelave odličnih štajerskih vin, ki se lahko postavijo ob bok vrhunskim vinom priznanih vinarjev doma in v svetu. Tako lahko tudi ostalim predstavimo vina iz našega okoliša, mlade seznanimo s kulturo uživanja žlahtne kapljice, se tudi sami kaj naučimo in razvijamo ter s tem ustvarjamo delček vinske zgodbe Veni vidi vino mlado.«

Mlado živo iskrivo je slogan festivala

Slavko P. Dobnik, Ars Poetoviensis, je dejal, da tokratnemu festivalu daje podobo ne le čudovito okolje Romanskega palacija Ptujskega gradu, ampak tudi mlada, živa, iskriva, takšna so tudi dekleta, vinske kraljice iz tega okolja.

Na Ptujskem gradu se obeta mlado, živo in iskrivo dogajanje.

»Eva Gašperšič, VII. Ptujska vinska kraljica, Tjaša Simonič, VI. Cerkvenjaška vinska kraljica, in Daniella Kosi, Martina X., Vinska kraljica Male Nedelje, so vinske ambasadorke vinorodnih krajev Srednjih Slovenskih goric in glavne junakinje festivalskega predstavitvenega filma / teaserja. Festival nosi slogan Mlado živo iskrivo in opisuje mlado vino ptujskega vinorodnega območja in življenje, ki ga živimo z njim. Zelo nas veseli, da se nam bodo na povabilo Eve Gašperšič na Ptujskem gradu 19. januarja pridružile vinske kraljice iz vse Slovenije.«
Foto: Črtomir Goznik, arhiv Ars Poetoviensis