Na Ptujskem gradu bodo obnovili poškodovano ostrešje

ptujski_grad, poletje, neurja, škoda, sanacija

Še v septembru naj bi stekla obnova severnega trakta ostrešja

Ptujski grad, ki letos beleži izjemno dober obisk, so v poletnih mesecih doletele težave, povezane z vremenske neprilikami. Zadnje neurje v avgustu je močno poškodovalo del grajskega ostrešja, zato je sanacija nujna in dela na ostrešju naj bi bila opravljena še letos jeseni.

Na gradu so junija doživeli udar strele, julija pa jih je zajela nevihta s točo, ki je odkrila opeke na severnem delu strehe in povzročila zamakanje v skoraj vseh prostorih na severni strani grajskega poslopja. Brez poškodb niso odnesli tudi drugi deli grajskega kompleksa, tisti, ki so v državni in občinski lasti, neurje pa je podrlo tudi nekaj dreves na grajskem griču. Potem pa je sredi avgusta je sledilo novo neurje, ki je povzročilo še dodatno škodo na objektih in krajini.

Ogrožene tudi grajske zbirke

Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož Aleksander Lorenčič je za PeTV povedal, da so posledice julijskega neurja do začetka avgusta sanirali, da pa so ogrožene tudi grajske zbirke. Stroški sanacije julijskih posledic neurja na objektih in odstranitev podrtih dreves so ocenili na slabih 28.000 evrov, kjer pa upajo, da jim bo zavarovalnica čim več povrnili, sicer bo to za muzej velik strošek. Po avgustovskem neurju na gradu beležijo še dodatno škodo, ki znaša preko 30.000 evrov. Lorenčič je še napovedal, da se bodo najprej lotili sanacija grajskega ostrešja na severnem traktu, ki je v slabem stanju. Dela so ocenjena na 144.000 evrov in z ministrstvom za kulturo so že podpisali pogodbo za sofinanciranje obnove, nek delež pa bo krila tudi zavarovalnica, je še pojasnil. Do konca novembra naj bi z deli tudi zaključili, še letos pa naj bi sanirali tudi del grajskega obzidja.

TM, Petv, foto: TM, PM Puj-Ormož