Na Ptuj danes pripelje novi bibliobus

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj uspešno zaključuje še en velik projekt s podporo vseh občin ustanoviteljic in pogodbenic, ki so sofinancirale nakup novega bibliobusa.

Drugi biblionus ptujske knjižnice je večji in prostornejši, saj se ponaša s 16 metri polic več od dosedanjega vozila, sprejme pa okoli 6000 enot gradiva. Novo potujočo pridobitev v Spodnjem Podravju bodo uradno sprejeli ta petek, 4. oktobra, ob 12. uri, pred Mesto hišo na Ptuju, kjer bo tudi otvoritvena slovesnost.

Novi bibliobus so opremili z dvižno ploščadjo za pomoč pri vstopu in oblikovali prostorno notranjost, ki omogoča nemoteno brskanje po založenih policah in prijeten knjižni klepet, so sporočili iz ptujske knjižnice.

Bibliobus vozi od septembra do konca junija od ponedeljka do četrtka po objavljenem urniku. Ob petkih urejajo knjižnično gradivo, izpolnjujejo naročila in rezervacije, poskrbijo za urejenost vozila in opravijo potrebna administrativna dela. V Potujoči knjižnici hranijo več kot  50.000 enot gradiva. V bibliobus, ki sprejme okrog 6.000 enot gradiva, redno nameščajo novejše in aktualno gradivo. V Potujočo knjižnico vabijo prebivalce v vseh starostnih obdobjih, saj je v bibliobusu na voljo gradivo tako za otroke in mladostnike kot za odrasle.

Novi bibliobus so opremili z dvižno ploščadjo za pomoč pri vstopu; foto: KIP Ptuj

Ptujska potujoča knjižnica prvič na pot oktobra 1959

Ob koncu 50-ih let je bila ena od prioritetnih nalog Ljudske in študijske knjižnice, da na ptujskem območju ustanovi potujočo knjižnico in s tem širokemu sloju ljudi omogoči dostop do knjige. Pripravljalni odbor za ustanovitev potujoče knjižnice se je s prošnjami za knjižne darove in denarna sredstva obrnil na podjetja, sindikalne organizacije, šole in založbe. Tako je bila leta 1959 s pomočjo knjižnih darov in subvencij organizirana Potujoča knjižnica. Na svojo prvo pot je krenila z dvema kovčkoma knjig oktobra 1959 v Vitomarce in Naraplje in bila deležna velikega zanimanja …

Foto: KIP Ptuj

Novi bibliobus že to jesen po šestnajstih občinah

Tako je bilo nekoč. V letu 2019 pa so v knjižnici z veseljem pričakali svoj drugi bibliobus, ki pomeni veliko in dragoceno pridobitev za vseh 16 občin na širšem Ptujskem (Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, MO Ptuj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale). Omenjene občine so namreč ustanoviteljice in pogodbenice, zato so tudi sofinancirale nakup novega bibliobusa.

Na Ptuju danes tudi stojnice humanitarnih društev, ki želijo pomagati fantku Galu

V času otvoritve novega bibliobusa, bodo od 12. ure dalje, na Mestnem trgu na Ptuju, postavljene tudi stojnice ptujskih humanitarnih društev in klubov.

»Glede na vse vaše odzive in pripravljenost pomagati fantku Galu, vas vabimo v mesto in verjamemo, da bo tudi ta cilj dosežen. Zavedamo se, da ni pomembno, komu se pomaga, tokrat je pač bila odmevna zgodba Krisa, naslednjič bo katera druga. Naš namen je bil pomagati, to je vse. In verjamemo, da bomo tudi v tej zgodbi s skupnimi močmi uspeli. In če se zgodi, da se sredstva za Gala zberejo še pred petkom, se bodo sredstva namenila za koga drugega, ki prav tako nujno potrebuje pomoč,« so v povabilo zapisali organizatorji petkovega dobrodelnega dogodka na Ptuju.

Foto: KIP Ptuj