Na Kogu gostili poslanko Evo Irgl

kog, antonovanje, čurkarijada, poslanka, eva-irgl

O čurkah, cestni infrastrukturi, vinu in volitvah

Na Kogu so minuli vikend uspešno izpeljali še eno Antonovanje in deveto Čurkarijado, sobotnega dogodka pa se je udeležila tudi poslanka Slovenske demokratske stranke in predsednica komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl. Irglova v Prlekijo prihaja vsaj enkrat na leto, na Kogu pa jo imajo za domačinko in na ta kraj jo vežejo babičine korenine, sama pa pravi, da jo ti kraji in ljudje zelo sproščajo.

Utrinek z letošnjega Antonovanja na Kogu, v ospredju, med gosti tudi poslanka Eva Irgl. Foto: Društvo Antonovanje na Kogu

Poleg poslanke Irglove so na Kogu gostili še kar nekaj vidnejših gostov, med njimi poslanca NSi Jožefa Horvata, državnega svetnika Branka Šumenjaka,  župana občine Ormož Alojza Soka in župana občine Središče ob Dravi Jurija Borka, posebne gostje prireditve so bile tudi vinske kraljice, velja pa še omeniti, da so na tradicionalni prireditvi podelili tudi priznanja za najboljša vina, za najboljšo sivo, belo in črno čurko (kašnato klobaso). Posebna priznanja so prejeli najmlajši, ki so sodelovali v literarnem in likovnem natečaju na temo kolin.

Na Kogu Irglova poudarila tudi pomen ohranjanja etnološke in kulinarične dediščine

Poslanka Irglova je na osrednji prireditvi na Kogu zbrane posebej nagovorila, pri čemer je poudarila pomen ohranjanja etnološke in kulinarične dediščine, pa tudi pomen sodelovanja, druženja, vzajemne pomoči, ki jo prebivalci Koga in okolice izkazujejo ne le ob tej prireditvi, ampak tudi sicer. Ko prihaja na Kog opaža napredek predvsem v cestni infrastrukturi, še bolj bistveno in vredno poudarka za to območje pa je po njenem mnenju vino, ki ga tod pridelujejo pridne roke, tako kot v Vipavski dolini, od koder prihaja poslanka.

Čurke v Vipavski dolini poznajo kot sladke mulce

Foto: Društvo Antovanje na Kogu

V intervjuju za radio Prlek je poslanka izrazila veselje nad tem, da je prejela povabilo, saj je na Kogu živela njena babica, pa tudi sama v poletnem času, ponavadi v začetku parlamentarnih počitnic rada prihaja na oddih v te kraje. O čurkah se je dala podučiti in kot je dejala v intervjuju, je spoznala, da so to dejansko krvavice, ki pa jih tudi sama izredno obožuje. V Vipavski dolini jih poznajo pod imenom sladke krvavice ali sladke mulce, morda z nekoliko drugačnimi sladkimi dodatki, je pojasnila Irglova ter dodala, da jih danes ponekod na kmetijah še pripravljajo in v prihodnjem letu se morda tudi kdo prav iz Vipavske doline s krvavicami pojavi na Čurkarijadi na Kogu, kar bi bilo posebej zanimivo spoznati.

Poslanka je spregovorila tudi o volitvah v tem letu. Poudarila je, da ima Slovenska demokratska stranka v tem času že pripravljen volilni program za vsako področje posebej, ki odgovarja na izzive, s katerimi se sooča naša država.
»Mi smo pripravljeni na volitve, delamo s polno paro. Delamo na programskih izhodiščih, kar je vidno po državi in mislim, da lahko vsi skupaj na prihajajočih volitvah naredimo nekaj dobrega za Slovenijo in damo glas tistemu, ki zna, zmore in ve kako upravljati z državo. In to Slovenska demokratska stranka zagotovo je.«

Poudarila pa je tudi pomen decentralizacije ter razvoja prometne infrastrukture, ki gotovo vpliva tudi na gospodarstvo in privabljanje investicij tudi v te kraje. Na vprašanje kako vidi razvoj tega dela Slovenije, tudi v navezavi s Pomurjem, je poslanka dejala, da so se v SDS zavzemali za decentralizacijo, za uvedbo pokrajin, ko bi lahko tudi določene institucije iz Ljubljane preselili na druga območja. »Cestna infrastruktura v teh krajih je velik problem in če ni hitrih povezav, potem tudi podjetja, ki bi sicer rada zagnala razvoj, tega ne morejo narediti. Hitra cesta Ptuj – Ormož je nujna, vendar se bojim, da ta vlada zaenkrat ni imela posluha za to in mislim, da tudi v zadnjem proračunu ni namenjenih sredstev za to cesto.«

TM, Radio Prlek