Na Hajdini razstava Olimpijade hajdoških gasilcev

hajdina, pgd hajdoše, olimpijada, razstava-olimpijci

Občasna razstava predstavlja olimpijske dogodke vse od leta 1981

V razstavišču PSC občine Hajdina je bila sinoči krajša slovesnost ob odprtju razstave Olimpijade hajdoških gasilcev, ki je nastala v sodelovanju z občino Hajdina in je prav gotovo najboljši prikaz spominov ter dosežkov tekmovalnih enot PGD Hajdoše. Občasna razstava je posvečena tudi 19. prazniku občine Hajdina, razstavo pa je odprl mag. Stanislav Glažar, župan občine Hajdina.

Letošnje leto je namreč tudi leto gasilske olimpijade, ki je bila julija v Beljaku v Avstriji, na kateri so znova zelo uspešno nastopile tri tekmovalne enote PGD Hajdoše. In prav to leto so v PGD Hajdoše želeli kar najbolj izkoristiti tudi za promocijo društva in občine Hajdina, razstava pa je bila že dolgoletna želja in ideja društva, ki se lahko pohvali z izjemnimi dosežki prav na gasilskih olimpijadah. Kot so povedali avtorji razstave so zanjo, še preden je nastala, material iskali v društvenem arhivu, pri nekaterih starejših članih, udeležencih gasilskih olimpijad in našli marsikaj zanimivega. Še pred razstavo so izdali posebno olimpijsko brošuro, ki pa so jo na odprtju razstave predstavili v novi, dopolnjeni izdaji in z novim logotipom.

Na odprtju razstave so se gasilcem PGD Hajdoše in udeležencem olimpijad pridružili tudi pevci moškega pevskega zbora PGD Hajdoše, občani in podporniki gasilstva, ob tej priložnosti pa so jih nagovorili Davorin Vidovič, predsednik PGD Hajdoše, Ivan Brodnjak, poveljnik Gasilskega poveljstva občine Hajdina in udeleženec več olimpijad, mag. Janez Merc, član UO Gasilske zveze Slovenije in predsednik sveta Podravske regije, ter župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar, ki bil navdušen na razstavo. Hkrati je izrazil upanje, da bodo to razstavo po Hajdini videli še kje drugje po državi in predlagal, da bi bila vsebina  zelo zanimiva tudi za udeležence kongresa Gasilske zveze Slovenije, ki bo prihodnje leto meseca maja na Ptuju.

Ob panojih razstavili olimpijske medalje, značke, plakete in pokale

Na panojih so zbrani fotoutrinki in vtisi, ki jih PGD Hajdoše hrani vse od leta 1981, ko se je mladinska ekipa pod vodstvom Stanka Glažarja st., v takratni Gasilski zvezi Jugoslavije, kot prva iz društva udeležila mladinske gasilske olimpijade, mednarodnega gasilskega tekmovanja, ki danes poteka po pravilih mednarodne gasilske organizacije CTIF. Od leta 1981 do 2017 so se tekmovalne enote PGD Hajdoše uvrstile na osem gasilskih olimpijad, v svoji zbirki pa imajo 7 zlatih olimpijskih medalj (z olimpijad na Danskem, Finskem, v Varaždinu, Franciji in Avstriji), 3 srebrne in vrsto odličnih uvrstitev.

Razstavo si je z velikim zanimanjem ogledal tudi Stanko Glažar st., prvi mentor mladinske olimpijske ekipe PGD Hajdoše leta 1981. Foto: TM

Ob panojih so na razstavo postavili še olimpijske medalje, značke, plakete in pokali, ki so jih tekmovalci osvojili na olimpijadah, promocijski material, ki je bil potreben za dobro predstavitev na olimpijadah. Vse to olimpijce iz Hajdoše uvršča v sam evropski vrh najboljših olimpijskih tekmovalnih enot, v Sloveniji pa je PGD Hajdoše z odličji olimpijskih ekip daleč najbolj uspešno društvo.

Razstavo so pripravili in uredili: Tatjana Mohorko, Lidija Terbulec in Rado Škrjanec, podjetje Vejica, ki je poskrbelo tudi za oblikovanje in tisk, pri pripravi razstave in brošure pa so pomagali tudi člani PGD Hajdoše in občina Hajdina. Razstava Olimpijade hajdoških gasilcev bo na ogled do konca novembra 2017, ogledati pa si jo je mogoče v času uradnih ur občine Hajdina ali po dogovoru s PGD Hajdoše.

TM