Na Barbarno v Halozah semanji dan

cirkulane, grad-borl, barbarno, semanji-dan

Že deseta prireditev z zanimivo vsebino

Društvo za oživitev gradu Borl je v sodelovanju z društvi iz Cirkulan in okolice včeraj uspešno izpeljalo že 10. tradicionalno prireditev Barbarno, ki v Cirkulanah v Halozah poteka na god farne zavetnice sv. Barbare.

Semanji dan v Cirkulanah

Na trgu pred župnijsko cerkvijo je potekal sejem, v Cirkulanah pa so ob tej priložnosti predstavili bogato kulturno dediščino kraja, s poudarkom na povezavi z gradom Borl. Borlski grof Jurij Friderik Sauer je z Borla pripotoval s kočijo in se v spremstvu častne garde odpravil k pozni sveti maši v cerkev sv. Barbare. Po maši pa je grof pred cerkvijo spregovoril potomcem svojih podanikom, sprejel obvezne dajatve od vinogradnikov in gospodinj ter pozdravil  goste, ki jih je na praznični dan pot zanesla v Cirkulane. Med gosti je bila tudi plemenita princesa Janja Breuner s spremstvom iz sosednjega gradu Muretinci.

Na obisku je bila tudi plemenita princesa Janja Breuner iz gradu Muretinci. Foto: TM

Na ogled razstava Podobe Cirkulan z okolico

Nedeljski praznični dogodek ob Barbarnem so v Cirkulanah zaključili z ogledom razstave starih fotografij Cirkulan z okolico iz 19. in 20. stoletja. Razstavo so javnosti prvič predstavili ob letošnjem martinovem. Ob razstavi so mag. Martin Prašnički, Sonja Golc in Mira Petrovič iz Društva za oživitev gradu Borl predstavili nekaj zanimivih lokalnih zgodb, ki se razkrivajo ob zbiranju in študiju ohranjenega gradiva. V kulturnem programu so nastopile ljudske pevke Sestre Kopinske, članice Kulturnega društva Cirkulane, poustvarjalke ljudskega pevskega izročila, dogodke pa je pripravil številne obiskovalce, ki še kako spoštujejo zakladnico spominov.

 

TM