O sladkorni pesi na naših njivah

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Združenje pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, ki ima sedež v Ormožu, pripravljata danes na sejmu Agra predavanje z naslovom “Sladkorna pesa na naših njivah”. Predavanje bo na sejmišču v Gornji Radgoni, ob 14. uri, dvorana 2. Govorili bodo med drugim o tehnologiji pridelave sladkorne pese in o prihodnji pridelavi v Sloveniji.

Naj samo spomnimo, da je bila v Sloveniji vse do leta 2006 pridelava sladkorne pese pomembna panoga, nato pa so bile, skladno z evropsko kmetijsko politiko, uvedene kvote, pridelava v Sloveniji je bila opuščena, tovarna sladkorja v Ormožu pa zaprta in pred nekaj dnevi tudi uradno delno prodana. Skupina Agrana-Studen, sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ki v Sloveniji preko hčerinskega podjetja Agragold prodaja sladkor in jedilno olje, s sedežem na Dunaju, je kupila pakirni center, silos in skladišča v Ormožu, prostore nekdanje Tovarne sladkorja Ormož (TSO). Skupina bo v Ormožu imela pakirno-logistični center za EU in Zahodni Balkan.

Sladkorna pesa se vrača na naša polja

Slovenski kmetje so na 75 hektarjih površin na ptujsko-ormoškem območju in v Pomurju ponovno posejali sladkorno peso. Z letošnjim letom so kvote ukinjene, s tem pa so se znova odprle možnosti pridelave sladkorne pese. Pogodbo o odkupu pese imajo za eno leto sklenjeno s hrvaško družbo Viro iz Virovitice, spravilo pa načrtujejo sredi oktobra  in kljub neugodnim vremenskim razmeram pričakujejo dober pridelek. Za zdaj predvidevajo, da bo pridelka na vseh 75 hektarih za od 5000 do 6000 ton, je za STA povedal predsednik zadruge Kristal Mirko Kosi.

TM, Foto: splet, Združenje pridelovalcev sladkorne pese