Muzej Zbirka podeželja v Starošincah je prenovljen

Prenovljeni muzej Zbirka podeželja v Starošincah v občini Kidričevo, ki leži v osrčju turistične destinacije Ravno polje, pod okriljem Turističnega društva občine Kidričevo odpira svoja vrata v soboto, 15. junija.

Kočija v muzeju Zbirka podeželja v Starošincah. Foto: arhiv Visit Ravno polje
Z bogato zbirko predmetov iz preteklosti želi turistično društvo obiskovalcem destinacije približati življenje in zgodbe iz preteklosti. Muzej bo hkrati služil tudi kot center informiranja, oziroma INFO center destinacije Ravno polje.
Zbirka podeželja
Ob podpori Občine Kidričevo in občanov iz različnih koncev Ravnega polja ter Haloz, ki so odstopili svoje predmete iz preteklosti, je pred dvanajstimi leti pričela nastajati zbirka podeželja. Zbirka je v prepletu tradicije, bogastva kulturne dediščine in krajevnega izročila ter s pozitivno energijo posameznikov pod okriljem Turističnega društva (TD) občine Kidričevo prerasla v zelo bogato muzejsko zbirko namenjeno širši javnosti, ki bo na voljo obiskovalcem od jutri naprej.
V zbirki veliko orodja za delo na podeželju. Na fotografiji mlin za zrnje.

V muzeju so predstavljeni eksponati, ki pripovedujejo zgodbe iz življenja na Ravnem polju in v Halozah, med njimi je tudi kočija iz leta 1923, orodje za delo na podeželju, pripomočki za kuhanje in mnogi predmeti iz vsakdanjega življenja …

Lonec v Zbirki podeželja v Starošincah

Sprehod v preteklost

Predsednica TD občine Kidričevo Sonja Breznik pravi: “Okolje, v katerem živimo, je prežeto z zgodbami in miti iz preteklosti, ki smo jih uredili v sodobno zbirko. Ob pomoči modernih komunikacijskih kanalov ter pripomočkov, jo bomo – zbrano pod eno streho – poskušali na inovativen in dopadljiv način pripovedovati vsem, ki bodo pokukali v naš muzej. Muzejsko dejavnost bomo popestrili z raznolikimi dogodki, razstavami, delavnicami in doživetji, kar bo nedvomno dodana vrednost za kraj in našo regijo. Namen naših aktivnosti je v ohranjanju naše preteklosti ter v tkanju vezi z mlajšo generacijo, ki bo vse te zgodbe pomagala ohranjati in prenašati skozi prihodnost.”

Jutri odprtje muzeja Zbirka podeželja v Starošincah …

Muzej bo tudi center informiranja (INFO center)

Muzej bo zraven svoje primarne funkcije opravljal še dodatne dejavnosti, saj bo služil kot center informiranja oziroma INFO center, razpolagal pa bo tudi z manjšo trgovino, kjer bodo obiskovalci, popotniki oziroma turisti lahko kupili proizvode lokalnih ponudnikov.

Odprtje muzeja za obiskovalce

V soboto, 15. junija, bo med 11. in 16. uro potekalo odprtje prenovljenega muzeja Zbirka podeželja v Starošincah. TD občine Kidričevo pripravlja ob odprtju tudi spremljevalni program s kulinaričnimi dobrotami lokalnih kmetij in z vodenim ogledom muzeja. Vstop je prost!

Od 15. junija naprej bo muzej odprt vsak konec tedna
Odpiralni čas muzeja: petek od 10. do 15. ure, sobota in nedelja od 14. do 17. ure.
Ponedeljek–četrtek (po predhodni najavi).

Foto: arhiv Visit Ravno polje