Množično Kurentovanje na Ptuju pritegnilo preko 750 udeležencev – kurentov

V središču Ptuja je v sredo, na dan posvečen kurentovim in korantovim skupinam, potekal eden izmed vrhuncev letošnjega kurentovanja. Tradicionalna prireditev, ki se od leta 2017 odvija vsako leto, je tokrat privabila rekordno število udeležencev. Že zgodaj zjutraj so ulice Ptuja oživele z nastopom malih pokačev iz Ribiške poti in Župečje vasi, ki so s svojimi nastopi napovedali prihod več kot 750 kurentov in korantov iz 23 različnih skupin.

 

Prikaz tradicionalnega obredja, ki simbolizira preganjanje zime in priklic pomladi, se je začel pred vrati mestne hiše, kjer je udeležence toplo sprejela ptujska županja Nuška Gajšek. Kurenti in koranti so nato svoj ples in zvonenje z zvonci razširili po celotnem mestnem jedru, vključno s Prešernovo ulico, Slovenskim trgom, Slomškovo ulico, Novim trgom, Miklošičevo ulico, Mestnim trgom in Murkovo ulico, s čimer so Ptuj za en dan spremenili v prizorišče živahne folklorne tradicije.

Dogodek, ki vsako leto pritegne obiskovalce iz vse Slovenije in tujine, je znova dokazal, da je kurentovanje ključni del kulturne dediščine in eden izmed najpomembnejših turističnih magnetov regije. Organizatorji in udeleženci so s svojo predanostjo in navdušenjem zagotovili, da bo tradicija kurentovanja živela še naprej, hkrati pa poskrbeli za nepozabno izkušnjo za vse prisotne.

MR